5 tips om in de zomer te zorgen voor je ziel

  • Berichtcategorie:Nieuws

‘Er is een tijd voor alles wat er is onder de hemel’ zegt de schrijver van het Bijbelboek Prediker. Nu breekt de zomertijd aan, een tijd van rust en bezinning. Veel gaat er op een lager pitje, maar de kerk blijft open. Wat kun je van de Protestantse Kerk Amsterdam verwachten deze zomer?

Foto: Marcel Steinbach

1. Zomer in de Thomas

Woon je in Zuid, dan geven we je graag de tip om eens bij de Thomas (Prinses Irenestraat 36) langs te gaan. Je zou het misschien aan de buitenkant niet direct zeggen, maar dit is echt een bijzonder gebouw van architect van de Thomaskerk Karel L. Sijmons. ‘Alles wat ik te zeggen heb zit in deze kerk’, zei hij erover. Zijn kleinzoon, beeldhouwer Ivan Cremer, heeft zich daardoor laten inspireren voor de sculptuur ‘Origins‘: een zoektocht naar de oorsprong van het bestaan, geschreven in hout en steen. Dit indrukwekkende werk vult de hele kerkzaal.

En dat is nog niet alles, want de Thomas heeft een gratis audiotour gelanceerd met uitleg over het gebouw: de ThomasTour. Ook in het Engels beschikbaar. En na (of voor) al dat moois kun je genieten van het ThomasTerras. Donderdag t/m zondag open van 12.00 – 17.00 uur. Meer informatie vind je hier.

Foto: Jaap & Marja Koole

2. Muzikale zomer in de Westerkerk

Traditioneel bruist de Wester ook deze zomer van de muzikale activiteit. Hieronder staan alle concerten op een rij.

Lunchconcerten (registratie aan de deur, registreren niet nodig, collecte bij de uitgang): 

Zaterdag 17 juli 13.00 Andries Bogerd
Zaterdag 24 juli 13.00 Joël Boone
Donderdag 29 juli 13.00 Iddo van der Giessen (Geen dag zonder Bach)
Vrijdag 30 juli 13.00 Jeroen Koopman (Geen dag zonder Bach)
Zaterdag 7 aug 13.00 Leonard Seeleman
Zaterdag 21 aug 13.00 Christiaan de Vries

Bach & more, tickets via de website van de Westerkerk:

Zaterdag 31 juli 15.00 Jan Hage
Zaterdag 14 aug 15.00 Evan Bogerd
Zaterdag 28 aug 15.00 Hannes Minnaar

3. Gist

In de kelders van Nieuwe Herengracht 18 (vlak achter de Hermitage) gebeurt iets moois: een plek die zich op een brede, belichaamde en transformatieve manier bezig houdt met christelijke spiritualiteit. Een winkel met ambachtelijk brood en bier, een bibliotheek, rustige werkplekken, massages en op drie zondagochtenden proeverijen waar je met lijf, hart en ziel kunt genieten. Iedere werkdag open van 10.00 – 17.00 uur. Laat je verrassen en kijk voor meer informatie op de website van Gist (partner van de Protestantse Kerk Amsterdam).

4. Open kerken en kapellen

Misschien ga je dit jaar nog niet op vakantie vanwege de coronamaatregelen. Zou je dat wel hebben gedaan, dan is de kans groot dat je ergens een historische kerk binnen was gelopen. In je eigen stad doe je dat misschien minder snel, maar wist je dat er ook in Amsterdam op allerlei plekken kerken en kapellen open zijn voor een moment van rust en contemplatie? 

In de Westerkerk is er iedere werkdag om 9.00 uur een kort ochtendgebed. Mooi als je eens wilt meemaken hoe het is om met meer mensen stil te zijn aan het begin van de dag. Loop je liever alleen ergens binnen, dan vind je hier een overzicht van alle open plekken van Protestants Amsterdam.

5. (Online) kerkdiensten

Last but not least: de kerkdiensten gaan natuurlijk ook gewoon de hele zomer door. Sommige wijkkerken hebben gezamenlijke diensten, dus check hier van te voren even het rooster. Dankzij de versoepelde maatregelen kun je overal weer zonder aanmelden terecht. Liever in pyjama online een dienst meemaken? Dat kan ook. Hier vind je alle links naar de streamingsdiensten van de wijkkerken. 

Fijne zomer gewenst!