Cultuur & Debat

Babs Gons – Jacoba van Tongerenlezing

De Protestantse Kerk Amsterdam organiseert op vrijdag 3 november a.s. de Jacoba van Tongerenlezing, die dit keer door Babs Gons (1971) wordt gehouden. De lezing wordt om het jaar gegeven door een vrouw die – net als verzetsvrouw Jacoba van Tongeren – in actie is gekomen tegen onrecht.

Babs is spoken word artiest, schrijver en performer. Ze is gevraagd, omdat ze als zwarte vrouw in verzet komt tegen racisme en discriminatie, vanuit een spiritueel bewustzijn en vanuit Amsterdam haar maatschappelijke en culturele werk uitvoert. Sinds begin september is ze Dichter des Vaderlands. Ze draagt al jaren haar verhalen en gedichten voor bij festivals en debatten en heeft een muzikaal-literaire show Babs’ Woordsalon. Bij de herdenking van het slavernijverleden afgelopen juli, gaf ze voor de NPO-radio commentaar op de speech van Koning Willem-Alexander. Ze was onder de indruk van de excuses die hij maakte voor de misstanden rond tot slaaf gemaakte mensen. Waarvan zij een verre afstammeling is.


Evenementgegevens

  • Datum:
  • Doelgroep: Jongvolwassenen, Volwassenen
  • Locatie: Keizersgrachtkerk

Meer informatie

Aan het begin van de oorlog bracht de maatschappelijk werkster Jacoba van Tongeren (1903) uit Amsterdam ledenlijsten en belangrijke documenten in veiligheid. Ze concentreerde zich op de hulp aan onderduikers. Daarvoor zette zij een organisatie op die onderduikers hielp en leidde deze de hele oorlog. In het begin was het een groep zonder naam, later werd het Groep 2000. Het was een verzetsgroep van 140 leden die 4.500 onderduikers hielp, EHBO-posten verzorgde, voedselbonnen verdeelde en andere verzetsactiviteiten uitvoerde.

Foto: Angela Teller