Debat Kerkasiel en kinderpardon

 

Aanstaande woensdag 16 januari wordt er in De Waalse Kerk een debat over kerkasiel en het kinderpardon georganiseerd. Een panel, met onder meer Job Cohen, René de Reuver (scriba generale synode Protestantse Kerk Nederland) en kamerlid Bram van Ojik, gaat in op de politieke, ethische en juridische aspecten van het asieldebat. Van harte welkom vanaf 19.30 uur. Toegang is gratis. Graag aanmelden via deze link.

Acceptatie of Afwijzing?
Eind 2018 stond in het teken van het asielvraagstuk. De saga rond de Armeense tieners Lili en Howick hield Nederland wekenlang bezig, en ook tv-maker Tim Hofman en het negenjarige Irakese jongetje Nemr maakten van het kinderpardon een veelbesproken onderwerp. In dezelfde periode werd de Bethelkerk in Den Haag wereldwijd nieuws door de met uitzetten bedreigde Armeense familie Tamrazyan kerkasiel te bieden. Om het gesprek over dit belangrijke onderwerp gaande te houden en een podium te bieden, organiseert De Waalse Kerk in Amsterdam – zelf van oorsprong een migrantenkerk – een bijeenkomst.

Acceptatie of afwijzing, dat is de vraag. Maar voor de beantwoording hiervan lijken recht, rede en moraal niet altijd met elkaar verenigbaar, of het nu gaat om kinderpardon of kerkasiel. De Waalse Kerk gaat graag de uitdaging aan en wil een mogelijke route naar wenselijk en werkbaar asielbeleid verkennen. Zo’n verkenning is gebaat bij een open en inhoudelijke gedachtewisseling op een neutraal podium, in plaats van een klassiek ‘forumdebat’ vol stemverheffingen en oneliners.

Daarom zijn verschillende sprekers uitgenodigd die elk vanuit hun eigen achtergrond – politiek, juridisch of kerkelijk – een bijdrage zullen leveren, om zo gezamenlijk het gesprek naar een hoger plan te tillen. Hierna krijgen zij uiteraard de ruimte om in te gaan op elkaar, en krijgt ook het publiek de mogelijkheid om een bijdrage te leveren. Na afloop van dit open gedeelte, om omstreeks 21:45 uur, bestaat de gelegenheid om het gesprek voort te zetten aan de bar.

Moderator:
– Felix Rottenberg (programmamaker, voorzitter Wiardi Beckman Stichting)

Panelleden:
– Job Cohen (voormalig fractievoorzitter PVDA, voormalig burgemeester van Amsterdam)
– Bram van Ojik (Tweede Kamerlid en voormalig fractievoorzitter GroenLinks)
– René de Reuver (Scriba van Protestante Kerk Nederland)
– Carolus Grütters (Onderzoeker Rechtssociologie en Migratierecht – Radboud Universiteit Nijmegen)
– Martine Goeman (Defence for Children)

Waar: De Waalse Kerk, Walenpleintje 159 Amsterdam (aan de Oudezijds Achterburgwal). Toegang is gratis. Graag aanmelden via deze link

Sluit Menu