Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Debat – Kerkasiel: spanning tussen recht, moraal en ‘genade’

16 januari, 19:30 - 22:00

Evenement Navigatie

Acceptatie of Afwijzing?
Eind 2018 stond in het teken van het asielvraagstuk. De saga rond de Armeense tieners Lili en Howick hield Nederland wekenlang bezig, en ook tv-maker Tim Hofman en het negenjarige Irakese jongetje Nemr maakten van het kinderpardon een veelbesproken onderwerp. In dezelfde periode werd de Bethelkerk in Den Haag wereldwijd nieuws door de met uitzetten bedreigde Armeense familie Tamrazyan kerkasiel te bieden. Om het gesprek over dit belangrijke onderwerp gaande te houden en een podium te bieden, organiseert De Waalse Kerk in Amsterdam – zelf van oorsprong een migrantenkerk – een bijeenkomst op woensdag 16 januari. Toegang is gratis.

Acceptatie of afwijzing, dat is de vraag. Maar voor de beantwoording hiervan lijken recht, rede en moraal niet altijd met elkaar verenigbaar, of het nu gaat om kinderpardon of kerkasiel. De Waalse Kerk gaat graag de uitdaging aan en wil een mogelijke route naar wenselijk en werkbaar asielbeleid verkennen. Zo’n verkenning is gebaat bij een open en inhoudelijke gedachtewisseling op een neutraal podium, in plaats van een klassiek ‘forumdebat’ vol stemverheffingen en oneliners.

Daarom zijn verschillende sprekers uitgenodigd die elk vanuit hun eigen achtergrond – politiek, juridisch of kerkelijk – een bijdrage zullen leveren, om zo gezamenlijk het gesprek naar een hoger plan te tillen. Hierna krijgen zij uiteraard de ruimte om in te gaan op elkaar, en krijgt ook het publiek de mogelijkheid om een bijdrage te leveren. Na afloop van dit open gedeelte, om omstreeks 21:45 uur, bestaat de gelegenheid om het gesprek voort te zetten aan de bar.

Moderator:
– Felix Rottenberg (programmamaker, voorzitter Wiardi Beckman Stichting)

Panelleden:
– Job Cohen (voormalig fractievoorzitter PVDA, voormalig burgemeester van Amsterdam)
– Bram van Ojik (Tweede Kamerlid en voormalig fractievoorzitter GroenLinks)
– René de Reuver (Scriba van Protestante Kerk Nederland)
– Carolus Grütters (Onderzoeker Rechtssociologie en Migratierecht – Radboud Universiteit Nijmegen)
– Martine Goeman (Defence for Children)

Toegang is gratis. Graag aanmelden via deze link

Gegevens

Datum:
16 januari
Tijd:
19:30 - 22:00
Evenement Categorie:

Locatie

Waalse Kerk
Walenpleintje 159
Amsterdam, 1012 JZ Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
020 623 2074
Website:
https://dewaalsekerk.nl/
Sluit Menu