Waarom kerst met jong én oud nog mooier wordt

  • Berichtcategorie:Nieuws

Kerst bindt mensen samen, het traditionele feest is bij uitstek een gelegenheid van alle generaties. Maar waarom is dit feest geschikt voor alle leeftijden? Waarom zouden we hier aandacht aan besteden voor alle generaties? In dit artikel lees je waarom kerst mooier wordt als het gevierd wordt door jong en oud.

Kerst is van zichzelf een intergenerationeel feest. Het kerstfeest is namelijk bijna hetzelfde als het vieren van de geboorte van een kind. Ook dit feest wordt altijd gevierd door de hele familie en vriendenkring. Iedereen is dankbaar en blij wanneer er nieuw leven is geboren. Zo ook bij het kerstfeest: het is een gelegenheid waar iedereen bij mag horen.

Kerst is een intergenerationeel feest. Jong en oud horen daar te zijn

Het is niet zomaar een geboortedag die we gedenken, het is namelijk wel een bijzonder kind. Het is een feest waar we vieren dat God in Jezus op aarde is gekomen om onder mensen zoals wij te komen wonen. De boodschap die Jezus in zijn verdere levensloop leert start in het kerstverhaal: God komt naar de mensen toe, en kijkt naar je om. Deze rijke boodschap is van generatie op generatie doorgegeven en wij mogen dat ook doen.

Als je het kerstverhaal samen beleeft, kan je samen invulling geven aan hoe je deze bijzondere gebeurtenis wil vieren. Kinderen, tieners en jongeren kunnen een frisse inbreng hebben terwijl zij ook geïntroduceerd worden in het traditionele kerstverhaal. Zo ga je het verhaal samen opnieuw ontdekken. Vaak heb je anderen nodig om te wijzen op waar de schoonheid zit van een verhaal.

Het is dus belangrijk om kerst te blijven vieren met verschillende generaties. Iedereen mag meevieren in de geboorte van Jezus zoals bij de geboorte van elk ander kind; de boodschap van het kerstverhaal wordt doorgegeven aan de volgende generatie; en door het samen te ontdekken wordt het kerstverhaal rijker. Maar hoe kan je hier dan praktisch vorm aan geven? Daar hebben we over nagedacht in dit artikel waarin we 3 tips delen.

Zoek je iemand die extra kan meedenken met jouw activiteit? Stuur dan een mail naar de jeugdwerkadviseurs via jeugd@protestantsamsterdam.nl