Medewerker uitgelicht: Maarten Atsma

Sinds juni 2022 werkt Maarten als projectleider gebouwen voor de Protestantse Kerk Amsterdam (PKA). Zijn opdracht: wijkgemeenten ondersteunen in de exploitatie van hun gebouw en zoeken naar mogelijkheden voor meer onderlinge samenwerking. “Al generaties lang bewonen en beheren mensen de kerkgebouwen, dat blijft bijzonder”.

Wat houdt jouw baan in?
In mijn werk ben ik bezig met het zo goed mogelijk inzetten van kerkgebouwen. Uitgangspunt is dat het gebouw het beleid van de kerk ondersteunt. Welk beleid dat is wordt door de wijkgemeente bedacht, en is heel divers. Meestal zijn het activiteiten op het snijvlak van kerkelijk, sociaal maatschappelijk/diaconaal en cultureel. Het beleid moet ook passen bij de praktijk. Zijn er voldoende vrijwilligers en bestuurders? Vraagt de organisatie van het gebouw niet te veel? Kan het ook financieel uit? Of kunnen we zelfs door de inzet van het gebouw inkomsten genereren? Als dit allemaal lukt, ben ik een tevreden mens! En ik geloof dat het kan!

Wat vind je het mooiste aan je werk?
Dat ik het niet alleen doe! Allereerst sta ik naast de wijkgemeente. Denk ik mee, deel ik wat ik in andere kerken zie gebeuren en probeer ik dingen makkelijker te maken. Dat laatste door bijvoorbeeld de verhuur op verschillende platformen onder de aandacht te brengen en inkoop en onderhoud gezamenlijk te organiseren. Verder ga ik contacten aan met de stad Amsterdam, probeer ik samen te werken met SKIN rondom huisvesting van internationale kerken en succesformules beschikbaar te maken voor de hele PKA.

Wat ik ook altijd bijzonder blijf vinden is dat we niet de eersten zijn die gebruik maken van het gebouw. Al generaties lang ‘bewonen’ en beheren mensen de kerkgebouwen. Die bewijzen zie je vaak letterlijk in kerkgebouwen, denk aan slijtage op de trappen of gekraste namen in de kerkbanken.

Foto: Koos van Noppen