Nieuw jongerenwerkseizoen: begeleiding bij het weerkeren

We staan klaar voor een nieuwe start, een nieuw seizoen en een nieuwe (hopelijk post-corona) tijd. Het jongerenwerk in vele kerken is afgelopen seizoen anders geweest dan ‘normaal’. Het was voor velen een tijd van onrust en contemplatie en nu is de tijd aangebroken voor weerkeren. Voor sommigen is dat terugkeren na een zomer geen contact gehad te hebben, voor anderen na een lange tijd geen offline bijeenkomsten. Hoe doe je dat na een bijzondere tijd achter ons? Moet het nieuwe begin gemarkeerd worden met een symbool of ritueel? Kunnen we beter luchtig beginnen met een speciale activiteit? Of kunnen we beter een ‘gewone’ eerste bijeenkomst plannen? Hoe pak je de boel weer op en hoe breng je iedereen weer samen? 

We hebben een unieke kans gekregen om te reflecteren over de vorm en inhoud van de ontmoetingen die we met jongeren hebben. Een kans die niet elke generatie krijgt. Als leiding van de jongeren-ontmoetingen hebben we een taak om het terugkeren te begeleiden en de jongeren te helpen reflecteren op de ervaringen van afgelopen tijd. We kunnen ze helpen om betekenis te geven aan die ervaringen, en die betekenis te integreren in het vormen van een nieuwe toekomst. De eerste bijeenkomst vraagt dan ook iets meer van de leiding en wellicht vraagt het meer bijeenkomsten. Ik geef graag een paar tips en werkvormen mee: 

  • Herken het moment. Het is niet zo lang geleden dat ik voor het eerst weer met mijn groep mensen bij elkaar kwam. Het was prachtig en overweldigend. Ik had het gemist, maar moest ook echt weer wennen aan de drukte en luidruchtigheid. Het was meer dan een jaar geleden dat ik zo onderdeel van een groep mensen was, de vormgeving van mijn geloof en spiritualiteit moest ik grotendeels alleen (en online) doen. Die tijd heeft me getransformeerd, ik heb er dingen ervaren die ik mee wil nemen in het nieuwe begin. Jongeren hebben mogelijk eenzelfde ervaring. Ook voor hun is dit weer een eerste keer na een langere tijd. 

    Door het benoemen van je eigen ervaringen en het bevragen van de jongeren kun je ze helpen hun eigen ervaringen (en gemis) te herkennen en helpen woorden te geven.

  • De ruimte centraal stellen. Voor het eerst weer in een ruimte zijn doet iets met mensen. Geef jongeren de tijd om door het gebouw te lopen, ga samen in de kerkzaal zitten. Stel ze eens wat vragen over de ruimte en wat deze met hen doet. De fysieke ruimte doet iets met mensen, maak ruimte om dat te laten gebeuren.  
  • Creëer tijd voor reflectie. Vraag de jongeren om twee voorwerpen mee te nemen. Eén die symbool staat voor datgene uit corona tijd wat ze graag kwijtraken en één voorwerp dat symbool is voor de manier waarop ze willen terugkeren in de nieuwe tijd.  
  • Niet invullen maar vragen. Vraag wat de jongeren willen komend seizoen. Welke vragen leven er? Welke ervaringen willen ze opdoen? Wat willen ze leren? Help ze woorden vinden voor hun vragen en wensen, en maak dan pas een planning voor thema’s voor het komende seizoen. Het wederkeren zal wederkerig moeten zijn, samen met de jeugd het seizoen plannen werkt beter dan plannen maken voor.
Robert-Jan Nijland is jeugdwerkadviseur bij de Protestantse Kerk Amsterdam.