Sinds 1995 is ds Fokkelien Oosterwijk predikant van de Westerkerkgemeente.

Fokkelien Oosterwijk is geboren en getogen in Haarlem en studeerde theologie aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Ze begon haar predikantschap in 1979 in de Noord-Hollandse gemeente Oudorp. In 1984 werd zij beroepen als predikant in de Sint Janskerk, aan het Vrijthof in Maastricht. Sinds 1995 is zij predikant in de Westerkerk in Amsterdam.

Ds Oosterwijk staat bekend als een begenadigd (s)preker. Ze is in staat de beeldtaal en symbolen uit de Bijbel op een evenzo beeldende manier over te brengen, zonder op afstand te blijven. Ze zet de boodschap treffend en actueel neer en spreekt daarmee een breed publiek aan. Ds Oosterwijk werkt daarbij hecht samen met cantor-organist Jos van der Kooy. In de diensten van de Westerkerk zijn Woord en muziek onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Publicaties
In 1991 voltooide ds Oosterwijk in Utrecht haar studie over de Mariaverering in Maastricht. Een bewerking van deze studie verscheen onder de titel ‘Een dienstmaagd in verhoogde staat’, Kanttekeningen bij het beeld van Maria (1993). Voor de Notendop-reeks schreef ds Oosterwijk ‘De bijbel in een notendop’ (2006, uitgeverij Bert Bakker). Dit is een helder en toegankelijk boek waarin de lezer door het Oude en het Nieuwe Testament wordt geleid.

In 2007 publiceerde zij in het tijdschrift Eredienstvaardig het artikel ‘Bach aan de Prinsengracht’, over de Bach-cantatediensten in de Westerkerk. Ook schreef zij de tekst voor de Calvijn Cantate die, op muziek van Jos van der Kooy, voor het eerst op 18 januari 2009 in de Westerkerk werd uitgevoerd, ter gelegenheid van het vijfhonderdste geboortejaar van Johannes Calvijn.

Begin 2012 publiceerde ds Oosterwijk de liederenbundel ‘Zingen in zonlicht’. De bundel bevat nieuwe en eigentijdse teksten, voor mensen van vandaag. De liederen zijn geschreven op vertrouwde kerkelijke melodieën. Maar de teksten zijn ook te gebruiken zonder de muziek en kunnen worden gelezen als gedichten, gebeden of overdenkingen, te gebruiken in huiselijke kring of in de kerkelijke context van de liturgie.

 

Sluit Menu