Ioan Nemes, vaste bezoeker van de Pride Kerkdienst

  • Berichtcategorie:Nieuws

Ioan Nemes (41) uit Amsterdam, die in Den Haag werkt als hoofd private sector bij Oxfam Novib, bezocht vele malen de Pride Kerkdienst in de Keizersgrachtkerk. Waarom gaat hij daarnaar toe?

Ioan Nemes: ‘Ik ben in Roemenië geboren en ben Roemeens-orthodox gedoopt. Toen ik nog in Roemenië woonde stond er vijf jaar gevangenisstraf op homoseksualiteit. Ik werd vervloekt als homoseksueel. Op mijn 21-ste ben ik naar Nederland gegaan. Sinds 2017 bezoek ik de Oranjekerk: een warm bad en ik kan daar zijn wie ik ben!
De Pride Kerkdiensten bezoek ik omdat ten eerste mijn geloof hier gevierd wordt. Theologie van bewegen, bevragen en mogen twijfelen. Dat vind ik een enorme bevrijding, het laat ruimte voor gesprek en ruimte om andere meningen te horen. De Bijbel roept op tot gesprek. Het ligt eraan hoe je de Bijbelverhalen interpreteert. Discriminatie begint bij mensen.

De Bijbel roept op tot gesprek

Ten tweede wordt er aandacht gegeven aan mijn homoseksualiteit: de erkenning, de vreugde om te zijn wie ik ben en er wordt stilgestaan bij de uitdagingen van homoseksualiteit: homodiscriminatie en de onveiligheid, ik denk aan een onaangename blik als je hand in hand loopt. Er zijn nog landen waar de doodstraf op homoseksualiteit staat.
Mijn geloof en mijn identiteit als homoseksueel komen in de Pride Kerkdienst samen. Dat zijn twee heel belangrijke dingen voor mij. Ook heb ik een man en twee kinderen, die worden opgevoed door twee lesbische vrouwen. Ons gezin is misschien bijzonder, maar niet beter of minder dan een heterogezin.


Acceptatie

De Pride Kerkdienst is acceptatie van transgenders, lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, van iedereen die komt. Prachtig al die verschillende mensen. We geven elkaar de ruimte en vieren onze diversiteit. Je naaste liefhebben als jezelf is een opdracht: ook als iemand anders is. Tijdens deze diensten word ik geprikkeld om te reflecteren over mijn eigen beperkingen in mijn vermogen om andere mensen te accepteren zoals zij zijn. Samen zingen, dansen en huilen: na een Pride Kerkdienst ben ik meer samen met andere mensen en opener naar mijn naaste.
Ook kom ik naar de Pride Kerkdiensten vanwege de prachtige muziek en het samen zingen. Vaak zijn er beroemde zangers, zoals Leonie Jansen. Er is bijvoorbeeld swingende muziek van Abba. Het zijn geen stoffige diensten. Aan het einde ben je helemaal opgepept.

In het hart van Amsterdam

De Pride wordt in het centrum van Amsterdam gevierd en niet ergens achteraf. De Pride Kerkdiensten worden gehouden in de Keizersgrachtkerk, deze staat op een prachtige plek op de Keizersgracht in hartje Amsterdam op een zichtbare en centrale plek. Dat is erkenning! De acceptatie van LHBTI moet zichtbaar zijn en blijven. De Pride Kerkdienst is een stap naar voren: vieren van het geloof en LHBTI‘er-zijn: dat is belangrijk voor de stad, je naaste liefhebben. Het is een boodschap van de Protestantse Kerk Amsterdam naar de mensen om LHBTI‘ers te omarmen. Daar wordt de gemeenschap beter van.’

Kijk hier voor meer informatie over de Pride Kerkdiensten in Amsterdam en de Pride Pelgrimage van 30 op 31 juli.

Dit artikel verscheen eerder in Kerk in Mokum, juni 2021. Het hele nummer lees je hier.

Tekst: Baukje Burgraaff
Foto: Marloes van Doorn