Gesprek & Ontmoeting

Bevrijdingsdag in de Keizersgrachtkerk

Op dolle dinsdag in september 1944 kwamen verzetsstrijders, gelieerd aan de illegale krant Trouw, bijeen in de Keizersgrachtkerk. Toen de bevrijding toch niet aanstaande bleek gingen ze snel weer weg – hun wapens lieten ze echter achter in de kerkzaal. Toen die wapens door de bezetter werden gevonden werden koster Van der Baan en dominee Ferwerda opgepakt. Enkele dagen later werden zij in de Kerkstraat ter hoogte van nummer 109, achter de Keizersgrachtkerk, gefusilleerd.

Elk jaar rond 4 en 5 mei wordt in de Keizersgrachtkerk de Vrijheid gevierd. Uiteraard worden daarbij dominee Ferwerda en koster Van der Baan herdacht.

Vanaf 15:15 kan dit ‘Huis van verzet’ worden bezocht. In de kerkzaal is vanaf 16:00uur een concert met Oekraiense muziek van het koor Makivka. In de Tuinzaal, de voormalige kosterswoning, wordt vanaf 18.00 uur de Vrijheidsmaaltijd, een vegetarisch driegangenmenu, geserveerd. De gangen worden afgewisseld met verhalen waaronder dat van de koster en dominee.


Evenementgegevens


Meer informatie

Om de kosten van de maaltijd te dekken wordt een vrijwillige bijdrage van EUR 6,50 per persoon gevraagd. Mensen die dit bedrag niet kunnen missen worden nadrukkelijk uitgenodigd om ook mee te komen eten!
Voor een goede inschatting van de benodigde boodschappen graag opgeven voor de Vrijheidsmaaltijd via vrijheidsmaaltijd@keizersgrachtkerk.nl