Dagelijks alarm – Bas van der Graaf
  • Berichtcategorie:Archief
  • Bericht gepubliceerd op:18/09/2018
  • Laatste wijziging in bericht:23/02/2022

Elke dag, om 10.02 uur, gaat het alarm van mijn telefoon af. En niet alleen dat van mij, dat van duizenden anderen, wereldwijd. Het alarm herinnert me eraan om te bidden om nieuwe pioniers en werkers voor de kerk. Telkens als het alarm afgaat probeer ik er gehoor aan te geven.

Het idee om dagelijks om 10.02 te bidden is gebaseerd op een beloftevolle Bijbeltekst. In Lucas 10:2 horen we Jezus zeggen: ‘De oogst is groot, maar arbeiders zijn er weinig; vraag dus de eigenaar van de oogst of hij arbeiders wil sturen om de oogst binnen te halen.’ Iemand is ooit op de gedachte gekomen deze tekst te koppelen aan een heel concrete gebedsactie en daar hebben zich inmiddels veel mensen mee verbonden. Mij herinnert dit dagelijkse alarm aan een  fundamentele waarheid over mijn werk als begeleider van pioniersplekken in onze kerk: de oogst is geen vrucht van onze eigen inspanningen maar van de zegen van God. Ik vind het een bemoedigende gedachte dat God in onze stad een oogst ziet waar alleen nog maar werkers voor nodig zijn om ze binnen te halen. Ik word hierdoor enorm gemotiveerd om op zoek te gaan naar mensen die op oude en nieuwe manieren vanuit deze belofte aan het werk willen gaan in onze stad. En op al die momenten dat het lijkt of al onze inspanningen tevergeefs zijn denk ik: en toch is er een oogst die zal worden binnengehaald. Wat die oogst is? Ik denk aan mensen die nieuw leven vinden door het geloof in het goede nieuws van Jezus. Ik denk aan allerlei vruchten van gerechtigheid en  barmhartigheid. Ik denk aan nieuwe vormen van gemeenschap waarin mensen kunnen thuiskomen. Het zijn de vruchten waar Jezus in zijn verhalen en zijn tekenen naar verwees en die ook in Amsterdam werkelijkheid kunnen worden.

Een beweging van pionieren en vernieuwen kan niet zonder gebed. Daar kun je je alarm op gelijk zetten!

Bas van der Graaf is predikant en begeleider van pioniersplekken in de Protestantse Kerk Amsterdam