Een hechte gemeenschap van jong en oud, hoe word je dat?

Ik hoor mezelf vaak zeggen: “Een hechte gemeenschap worden van jong en oud, dat vraagt om een cultuurverandering.” En ik blijf er echt in geloven. Tegelijkertijd begin ik steeds meer vragen te stellen bij mijn stokpaardje. Het is niet echt inspirerend, het is nogal vaag en de belangrijkste vraag blijft onbeantwoord: ‘hoe doe je dat?’

Ben Tiggelaar schrijft in zijn boek ‘De Ladder’ over gedrags- en cultuurverandering. Hij bespreekt drie stappen (doel, gedrag, support) om een verandering succesvol te maken.

Het fundament van de ladder is het doel dat je kiest. Let er bijvoorbeeld op dat je één doel kiest en dat dit geformuleerd is als een ontwikkeldoel, niet als prestatiedoel. Bij een ontwikkeldoel ben je gericht op leren en staat fouten maken in teken van het proces. Bij een prestatiedoel ben je gericht op wat je al kan en wil je resultaten behalen. Volgens Ben is het motiverender en leuker om te leren dan om te presteren. Bedenk waarom je dit doel wilt nastreven, daarmee komt het doel een spade dieper te liggen. In ons geval zou dat er zo uit kunnen zien:

“Ik wil leren om relaties op te bouwen met andere (jongere) generaties.”
Waarom wil ik dat? “Omdat ik geloof dat de kerk een thuis moet zijn voor jong en oud.
Daarom wil ik investeren in nieuwe relaties.”

Vervolgns moet je gedrag kiezen dat je helpt om dit ontwikkeldoel te bereiken. Als je zelf ideeën hebt over hoe je dit kunt doen, is dat geweldig. Maar je kunt ook lezen of advies vragen aan mensen die hier al ervaring mee hebben. Probeer gewoontes te bedenken die je leuk vindt om te doen. Kies één gedragsvoornemen waar je je op kunt concentreren. Bijvoorbeeld:

“Elke keer dat ik in de kerk ben, probeer ik ten minste één persoon aan te spreken die jonger/ouder is dan ik.”

Het zal tijd kosten voordat dit gedrag natuurlijk aanvoelt. Naast het doel en het gedrag kies je daarom minimaal drie support-technieken die je kunnen helpen. Een paar opties die je kunt overwegen zijn:

  • Betrek anderen bij je doel. Je zou met anderen het doel en bijbehorend gedrag kiezen. Samen leren is makkelijker, leuker en houd je gemotiveerd.
  • Bereid je voor op het moment van de waarheid. Het kan spannend zijn wanneer je iemand wilt aanspreken. Bedenk daarom een ‘als-dan’-regel: “Als het me niet lukt om iemand aan te spreken, zorg ik ervoor dat ik in ieder geval iemand begroet.”
  • Probeer de omgeving te betrekken bij het gewenste gedrag. Je kunt bijvoorbeeld in samenspraak met de kerkenraad gesprekskaartjes verspreiden op verschillende plekken. Dit kan je helpen om het ijs te breken.
  • Bonus support-tip: Beloon jezelf wanneer je erin slaagt het gewenste gedrag te vertonen. Je kunt bijvoorbeeld tegen jezelf zeggen: “Goed gedaan!” Of je kunt je ervaring delen met anderen en elkaar aanmoedigen. Na een jaar het goede gedrag oefenen zou je een taartje kunnen eten om dit in het klein te vieren. Op die manier blijft leren leuk.

Eén persoon zal geen cultuurverandering teweegbrengen. Daarom is het doel nu veranderd van een cultuurverandering naar een gedragsverandering. Het gedrag van de een zal de ander wel inspireren. De eerste stap van cultuurverandering is zo gezet.

Wil je met een groepje aan de slag en heb je ondersteuning nodig? Bijvoorbeeld met een startbijeenkomst over de ladder en intergenerationeel kerk zijn? We helpen graag! Neem contact met ons op via jeugd@protestantsamsterdam.nl

Meer lezen: https://www.tiggelaar.nl/deladder/

 

Ken je de Whatsapp Tiplijn al?
Met de WhatsApp tiplijn ontvang je één keer per maand nieuws, best practices, inspiratie en leuke acties rondom kerkelijk jeugdwerk in je app. Meld je direct aan via deze link of via de QR code.

Let op: vergeet niet het nummer toe te voegen aan je contacten (020 5353700), anders kun je de berichten niet ontvangen.