In gesprek met ds. Jasmijn Dijkman: Trans Pride Kerkdienst met David, Goliath en… ballroom

Ds. Jasmijn Dijkman is sinds vorig jaar werkzaam als predikant in Osdorp-Sloten. Op 3 augustus gaat ze voor in de Trans Pride Kerkdienst, jaarlijks gehouden in de Keizersgrachtkerk. We vroegen haar meer over haar visie op pride in de kerk, en wat het voor Jasmijn betekent om in de Trans Pride Kerkdienst voor te gaan. Ook krijg je alvast een kleine sneak peek van de dienst: denk aan David, Goliath en… ballroom.

Foto: Pride Kerkdienst 2024 met ds. Annelies Jans. Credits: Sandra Haverman

Je gaat dit jaar voor in de Trans Pride Kerkdienst. Wat betekent dat voor jou persoonlijk?

‘Voor mij is dit eigenlijk de eerste keer dat ik als predikant en theoloog iets doe omdat ik transgender ben. Dat is best spannend en voelt op een bepaalde manier als nóg een coming out. Ook omdat mijn intrede, bijna een jaar geleden, eigenlijk geen stof heeft doen opwaaien, maar er nu wel de letterlijke en figuurlijke spotlight op mijn identiteit gericht zal worden.

Daarnaast is Amsterdam de stad waar ik geboren en getogen ben, en is het een groot voorrecht om op deze manier bij te mogen dragen aan een jaarlijks hoogtepunt als de Pride. En dan ook nog eens in de prachtige en historische Keizersgrachtkerk.’

Waarom is Pride volgens jou belangrijk in de kerk?

‘Wat ik mooi vond aan mijn start als predikant in Osdorp-Sloten, is dat ik gewoon rustig kon beginnen, dat ik vooral eerst predikant kon zijn, en pas daarna transgender. Tegelijk merk ik dat als ik in buiten kerkelijke kringen vertel wat ik doe, men nog steeds verbaasd reageert. Aandacht voor Pride kan die spanning een beetje verminderen, en kan warme inclusieve geloofsgemeenschappen eens mooi voor het voetlicht brengen.

Pride kan zeker belangrijk zijn voor de kerk, want ik denk dat we de neiging hebben om het kerngezin op een voetstuk te plaatsen, terwijl er – en daar hoef je niet eens tot de alfabetfamilie te behoren – zoveel andere gezinsvormen zijn. Iedereen kent wel een samengesteld gezin, iedereen heeft wel een bonus-oom. En iedereen zou weleens een bonusoma kunnen gebruiken.’

Wat wil je zeggen tegen mensen die twijfelen of ze zichzelf mogen zijn in de kerk?

‘Iemand vertelde mij laatst dat er één wonder was uit de Bijbel, waar vrij gemakkelijk historisch bewijs voor te leveren is. Namelijk dat er na de opstanding van Jezus, overal in het Romeinse Rijk gemeenschappen opdoken, waar mensen aan tafel gingen alsof zij één grote familie waren. Waar de strikte sociale scheidslijnen van de toenmalige samenleving ineens verdwenen. Als de kerk dit gedeelte van haar roeping in de wereld vergeet, dan is dat het probleem van de kerk, en niet van jou.

Maar tegelijkertijd zijn er heel veel, hele verschillende kerkgemeenschappen die dit voorbeeld dolgraag willen volgen, maar die in veel gevallen niet zo goed weten hoe. Niet dat het aan jou is om ze dat te leren, maar je kunt ze heus een kans geven. Wie weet verrassen ze je nog!’

Last but not least: heb je al een spoiler over de dienst zelf? Ik hoorde iets over ballroom?

De Bijbel staat vol met verhalen van figuren die – soms heel letterlijk – larger than life zijn. Verhalen die er om vragen vertolkt te worden, uitgebeeld te worden.  Lees de tekst van het verhaal van David en Goliath bijvoorbeeld maar eens hardop, bijvoorbeeld in de eigentijdse The Message vertaling, dan kan je misschien een glimp opvangen van hetgeen je te wachten staat op 3 augustus…

Ds. Jasmijn Dijkman lijdt op zondag 3 augustus de dienst rond het thema ‘Battle for LOVE!’. Wat doe je als je oog in oog komt te staan met een reus? Hoe ga je de strijd aan om liefde te vinden — liefde voor jezelf en voor de mensen die naast je staan? Het team achter de Pride Kerkdienst werkt dit jaar samen met The House of Bodega uit de Ballroomscene.

Meer informatie vind je hier