Inspiratie om samen deze tijd door te komen

Er zijn ontzettend veel mooie en hartverwarmende initiatieven in Amsterdamse kerken en pioniersplekken. Op deze pagina vindt u een overzicht van de initiatieven die te maken hebben met zingeving, bemoediging en religie. Wilt u een ander helpen of heeft  zelf misschien hulp nodig? Zoekt u bemoediging en christelijke inspiratie? Of bent u op zoek naar inspiratie speciaal voor jongeren of kinderen? Gebruik deze pagina als een gids voor hulp, actie, mooie verhalen en zingeving. Via onderstaande knoppen komt u snel op de plek met informatie waar u naar zoekt.

Ik zoek inspiratie

Keep the Faith

In lastige tijden kan het prettig zijn om regelmatig frisse ideeën en mooie inzichten van anderen te zien, horen of lezen. Daarom plaatsen wij dagelijks 4 nieuwe berichten (video’s, blogs, artikelen, quotes, series en films, een gebed etc.) die je inspiratie bieden in deze pittige periode.

Inspirerende woorden

In deze tijd van corona zoeken we in onze stad naar woorden van geloof, hoop en liefde. elke dinsdag en vrijdag verschijnen hier nieuwe blogs ter inspiratie, bemoediging en overdenking.

Liefde in tijden van Corona

Dagelijkse blogs als uiting van verbondenheid en ter inspiratie en duiding. Deze blogs hebben als thema:

Liefde in tijden van Corona Hoe houd ik koers in dagen van ontwrichting?
U kunt zich aanmelden via de website

Psalmen in tijden van Corona

Bij de Muiderkerk kan je terecht voor online inspiratie via de psalmen. Diverse personen delen hun gedachten bij Psalmen ten tijde van de corona crisis.

Woorden uit de Wester

De Westerkerk biedt op de pagina ‘Woorden uit de Wester’ woorden van hoop en vertrouwen tijdens deze bijzondere 40-dagentijd.

Bid mee

Bij de Noorderkerk is er de mogelijkheid om online een gebed achter te laten. Op die manier kunnen we voor elkaar en met elkaar bidden.

VLOG - Anderhalve meter

De stichting Diensten met Belangstellenden en de Kerk van Zunderdorp leveren een wekelijkse vlog onder de noemer ‘Anderhalve Meter’. In deze vlog neemt dominee Taco Koster de kijker mee aan de hand van een lied dat gezongen wordt door zanger/dirigent Benjamin Bakker. Bekijk de vlogs via hun youtubekanaal.

Ik heb hulp nodig

Steunpunt uitvaartverzorgers

De corona-crisis heeft ingrijpende gevolgen voor de manier waarop mensen in deze tijd afscheid kunnen nemen van een overledene. Ons team van predikanten en kerkelijk werkers wil  er graag aan meewerken om ieder mens een respectvol en liefdevol afscheid van het leven te geven, ongeacht de levensovertuiging. Als uitvaartverzorger kunt u een beroep op ons doen voor een uitvaart, maar ook  als  nabestaanden behoefte hebben aan een telefonisch of digitaal gesprek. De predikanten en kerkelijk werkers hebben ervaring in de begeleiding van mensen binnen en buiten de kerk die verder moeten na het verlies van een dierbare.

Kunnen wij u helpen? Bel of mail ons!

Het steunpunt is dagelijks bereikbaar, ook in het weekend, van 9.00 tot 21.00 uur via

(020) 5353 727 / dekerkhelpt@pka.nl

Steunpunt geestelijk verzorgers

De Corona-crisis trekt een zware wissel op de geestelijk verzorgers in ziekenhuizen en verpleeghuizen. Ons team van predikanten en kerkelijk werkers wil graag ondersteuning bieden bij de pastorale zorg aan een ieder die dat in deze tijd nodig heeft, ongeacht zijn of haar levensovertuiging. Pastorale zorg kan ook worden verleend aan patiënten die uit het ziekenhuis zijn ontslagen en nabestaanden van overleden patiënten die behoefte hebben aan een vorm van pastoraat of ondersteuning. Er is ons veel aan gelegen dat niemand in deze stad eenzaam hoeft te sterven of een eenzame uitvaart hoeft te hebben.

Kunnen wij u helpen? Bel of mail ons!

Het steunpunt is dagelijks bereikbaar, ook in het weekend, van 9.00 tot 21.00 uur via

(020) 5353 727 / dekerkhelpt@pka.nl

Protestantse Diaconie

Ook ten tijde van het Coronavirus zet de Protestantse Diaconie zich vanuit compassie en openheid in om dak- en thuislozen, ongedocumenteerden, mensen die eenzaam zijn of in armoede leven zo goed mogelijk te ondersteunen. Dit doen wij samen met vele Amsterdammers die omzien naar elkaar en laten zien dat je er niet alleen voor staat! Check hier hoe wij je kunnen helpen.

Niet alleen

De Protestantse Kerk heeft samen o.a. de EO de website www.nietalleen.nl in het leven geroepen. Op deze site kunnen mensen hulpvragen stellen en organisaties en kerken kunnen hun mogelijkheden en wens om te helpen delen. Vraag en aanbod wordt vervolgens aan elkaar gekoppeld.

Coronahulp.nl

Op de site coronahulp.nl zijn alle landelijke hulp initiatieven verzameld. Dus ben je op zoek naar hulp en kan je het niet vinden tussen de initiatieven op deze site, bezoek dan cornonahulp.nl en vind de hulp die je zoekt.

#Coronahulp

Een initiatief op twitter is #Coronahulp. Het concept is simpel: Meldt onder #CoronaHulp of je hulp kan gebruiken van iemand uit je buurt. Of als je hulp kan bieden in je buurt. Zo komen vraag en aanbod bij elkaar

Ik wil helpen

Wat ga jij doen?

Vraag jij je soms ook af hoe je juist nu iets kan doen voor een ander in Amsterdam? Ja? Wij ook!

De nieuwe maatregelen raken vooral de ouderen in Amsterdam. Eenzame ouderen die bang zijn en door de adviezen van de overheid minder bezoek zullen krijgen.

Burennetwerk, Present Amsterdam en Serve the City hebben krachten gebundeld en samen bedacht hoe we snel en concreet kunnen helpen. Kijk op onze site wat jij kan doen.

Protestantse Diaconie

Ook ten tijde van het Coronavirus zet de Protestantse Diaconie zich vanuit compassie en openheid in om dak- en thuislozen, ongedocumenteerden, mensen die eenzaam zijn of in armoede leven zo goed mogelijk te ondersteunen. Dit doen wij samen met vele Amsterdammers die omzien naar elkaar en laten zien dat je er niet alleen voor staat! Check hier hoe jij hierbij kan helpen.

Niet alleen

De Protestantse Kerk heeft samen o.a. de EO de website www.nietalleen.nl in het leven geroepen. Op deze site kunnen mensen hulpvragen stellen en organisaties en kerken kunnen hun mogelijkheden en wens om te helpen delen. Vraag en aanbod wordt vervolgens aan elkaar gekoppeld.

Kleine Coronahulp

Diverse fondsen hebben samen het initiatief genomen om een potje te maken voor kleine buurtinitiatieven die snel gerealiseerd kunnen worden. Organisaties, verenigingen en particulieren kunnen bij dit fonds aankloppen voor een bijdrage van maximaal €2500,- voor projecten op het gebied van eenzaamheidsbestrijding, hulp aan dak- en thuislozen en voedselvoorziening. De aanvraagprocedure is eenvoudig en snel, zodat initiatiefnemers snel weten waar ze aan toe zijn en in actie kunnen komen.

#Coronahulp

Een initiatief op twitter is #Coronahulp. Het concept is simpel: Meldt onder #CoronaHulp of je hulp kan gebruiken van iemand uit je buurt. Of als je hulp kan bieden in je buurt. Zo komen vraag en aanbod bij elkaar

Coronahelpers

Coronahelpers.nl is een samenwerkingsverband van lokale welzijnsorganisaties, gemeenten, en de overheid om de impact van het Coronavirus in te perken. Samen zorgen we ervoor dat al het hulpaanbod bij de relevante mensen of lokale organisaties terecht komt.

Speciaal voor jongeren

Jeugdwerk op afstand

In deze tijd waarin het corona-virus ook Nederland in zijn greep heeft, wordt het ons wel heel erg lastig gemaakt om nog goed jeugdwerk te doen. Club houden kan bijvoorbeeld niet meer; maar wat kan er dan allemaal nog wel? In deze periode sturen de jeugdwerkadviseurs elke week een mail met mogelijkheden in het jeugdwerk voor ouders, jeugdwerkleiding of predikanten. Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan aan via jeugd@protestantsamsterdam.nl

YFC Houseparty

Youth for Christ heeft een kant-en-klaar programma geschreven om te doen met je tienergroep. Tot acht personen kan je dit programma spelen via de app houseparty. Houseparty is een soort van videobel applicatie voor op de smartphone. Het programma zit erg goed in elkaar en wij worden erg enthousiast van de creatieve werkvormen die je op afstand allemaal nog wel kan doen.

De Kwekerij

De Kwekerij biedt studenten en young professionals een vruchtbare voedingsbodem, waar ruimte is voor reflectie, traagheid, kwetsbaarheid en twijfel. Een plek waar je even kunt ontsnappen aan de waan van de dag en tot waardevolle inzichten kunt komen. Er zijn in deze periode speciale online bloeiklassen. Check: www.kwekerijamsterdam.nl

NEWConnective

NEWConnective organiseert events en workshops die je helpen te onthaasten en in balans te komen. Ook bieden zij gratis 1 op 1 coaching aan. Dit doen ze met een professioneel en divers team met expertise in coaching en theologie. Er zijn diverse programma’s voor het omgaan met het zoeken naar zin en verbinding in tijden van quarantaine door het Coronavirus.

Jeugdwerk op afstand

Wil je handvatten voor het online bij elkaar komen met je tiener- of jongerengroep. Deze handleiding biedt een introductie van de mogelijkheden die je hebt. Het biedt oplossingen en inzichten om veilig en interactief jeugdwerk op afstand te doen. Ook zit er één kant-en-klaar tienerwerkprogramma in.

Speciaal voor kinderen

Thuis met kinderen

Iets meer handvatten voor thuis nodig nu de kinderen de hele dag thuis zitten? Tips voor thuis met kinderen van dagelijkse broodkruimels is een mooi vormgegeven pakket met tips en leuke ideeën die je met je kinderen kan doen

Hanna Holwerda

Hanna Holwerda wil graag mensen inspireren met activiteiten voor kinderen, zeker nu er zoveel mensen thuis zitten. Ze ervaart zelf dat er als ouder veel op haar afkomt (haar eigen werk, onderwijs voor haar kinderen en ook nog ouder blijven). Omdat ze mensen wil inspireren geeft ze grote delen van haar boeken vrij.

Ik teken voor jou

Westerwijk stimuleert de kinderen om te tekenen en mooie kaarten te knutselen voor mensen in de buurt. Bedenk wie bij jou in de buurt een kaartje kan gebruiken ga lekker creatief aan de slag.

Creatief Kinderwerk

Op Creatief Kinderwerk hebben ze een speciale pagina met tips en ideeen om thuis met kinderen aan de slag te gaan met het geloof. Met wekelijks een online programma voor de zondag.

Verhalenverteller Guido vertelt...

Verhalenverteller Guido de Bruin heeft speciaal voor kinderen tent ijde van corona een verhaal vertelt en dit opgenomen. Benieuwd? Klik op het plaatje en luister mee...

Ik heb een tip

Tips zijn welkom!

Heeft uw kerk ook een initiatief om tijdens de corona crisis elkaar bij te staan op welke manier dan ook? Stuur het dan naar mirjam.nieboer@protestantsamsterdam.nl

Tips uit de wijkkerken

Vanuit de verschillende wijkkerken is er een lijst met tips en ideeen geformuleerd. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor de gemeenteleden met elkaar in contact blijven? Of nu er geen bijeenkomsten meer mogelijk zijn, wat zijn dan de mogelijkheden voor online samenkomsten? Of bij welke initiatieven kan je als kerk aanhaken? Vind het antwoord op deze en vele andere vragen in onderstaande lijst. Heeft u zelf nog goede ideeen voor wijkkerken, die niet in deze lijst staan? Laat het ons weten door te mailen naar Mirjam Nieboer

 • Maak een telefoonboom, zodat iedereen ingezet wordt om contact te houden met de gemeente.
 • Via de website of YouTube kanaal van je gemeente kun je verschillende doelgroepen een bemoediging laten delen, bijvoorbeeld: een kind, tiener, ouders, opa/oma etc.
 • Realiseer je dat hulpnetwerken vooral functioneel zijn via bestaande relaties. Breng die in kaart, en bouw die uit
 • Rituelen die je tegelijk samendoet als gemeente geeft verbondenheid. Denk aan: op hetzelfde moment thuis bidden, hetzelfde bijbeldeel lezen, etc.
 • Zoek naar middelen om het gevoel van gemeenschap vorm te geven. Dat kan via online ontmoetingen of livestream van een dienst
 • Een deel van de mensen krijgen door deze situatie meer tijd, anderen ondervinden juist extra druk(te). Probeer dat te inventariseren en wellicht juist de mensen die nu weinig om handen hebben bij activiteiten en initiatieven te betrekken.
 • Ouderen die de deur niet uit mogen en wat willen betekenen, zou gevraagd kunnen worden om online of telefonisch met gemeenteleden die daar behoefte aan hebben contact te houden. Ze zouden wellicht ook online een verhaal kunnen voorlezen en zo ouders even ontlasten.
 • Organiseer online burenhulp, werk met een vraag en aanbod-lijst en laat buurtbewoners en gemeenteleden daarop intekenen, kijk eens op: Hebron Amsterdam
 • Verbind je als kerk vooral ook nu met het lokale welzijnswerk. Laat als kerk je verbondenheid en relevantie voor de buurt zien.
 • Toon je verbondenheid met de buurt. Doe huis aan huis een bemoedigende kaart in de bus. Het kerkelijk bureau kan je hierbij helpen.
 • Organiseer in samenwerking met een kweker of bloemenhandel een bloemenactie voor bejaarden die het huis niet uit mogen en/of geen bezoek mogen ontvangen.