“Wij zijn een gemeenschap met een open sfeer waar iedereen zich gedragen, verbonden en thuis voelt.“

Bezoekadres:
Keizersgracht 566 - 1017 EM Amsterdam

tel. 020 – 626 68 68

Kerkdiensten: zondagmorgen 10.30 uur

Website:
http://www.keizersgrachtkerk.nl/
E-mailadres:
info@keizersgrachtkerk.nl

Predikant(en)

Overige contactpersonen

Predikant: Annelies Jans, 06 39 18 36 39

predikant@keizersgrachtkerk.nl

Werkdagen: ma, di, do, vr

Tienerwerker: Roos Fountain, roosfountain@gmail.com

Koster: Henk-Jan Bustraan, tel. 020 – 626 68 68, kosterij@keizersgrachtkerk.nl

Scriba: Berendien Bos, scriba@keizersgrachtkerk.nl

Tienerwerker Roos Fountain

De Keizersgrachtkerkgemeente

De Keizersgrachtkerk heeft een prachtig gebouw aan de gelijknamige gracht met een rijke gereformeerde historie. In de Keizersgrachtkerk bruist het. Mensen zijn op allerlei manieren betrokken.  Van vaste kerkganger op zondag tot bezoeker van de Film op Vrijdag. Van zanger en muzikant tot voorbereider van zondagsdiensten, die wij met elkaar maken. Van bedienaar van geluid en beeld tot redactielid van maandblad Kerk in de stad. Er zijn kinderen die in het najaar enthousiast oefenen voor de kerstmusical. Tieners die spelletjes doen en over de zin- en-onzin van het leven praten. Jongeren die onderzoeken wat er In Godsnaam allemaal gebeurt in Amsterdam.

We maken de kerkdiensten met elkaar en iedereen kan aan het woord komen of op een ander manier een bijdrage leveren. We besteden veel aandacht aan de muziek tijdens de diensten: allerlei muzikale vormen worden gebruikt. De Keizersgrachtkerk kijkt om zich heen. Traditioneel helpt de diaconie waar geen helper is.  In de winter koken vrijwilligers voor daklozen, de diaconie ondersteunt projecten dichtbij, zoals de Voedselbank, en het Solidariteitsfonds draagt projecten wereldwijd. Ook de Pride kerkdienst(en),  het schrijven van brieven voor Amnestybrieven, en de Klimaat-en-geloofgroep (wij zijn een groene kerk) zijn voorbeelden van onze maatschappelijke betrokkenheid.

Dat alles geïnspireerd door de woorden van Jezus: ‘Heb uw naaste lief want hij of zij is mens, net als jij.’

Het gebouw 

De bouw van de Dolerende Kerk of Keizersgrachtkerk, Keizersgracht 566,  was een gevolg van de kerkscheuring in de Nederlands Hervormde Kerk in 1886. De opdracht voor de bouw werd verleend door de “dolerende” Nederduitsche Gereformeerde gemeente onder leiding van Abraham Kuyper.  Het programma van eisen vroeg om een ruimte voor 1600 gemeenteleden en liet de bouwstijl vrij. De in 1888 voltooide kerk is ontworpen door de architecten G.B. en A. Salm, die o.a. ook Paradiso ontworpen hebben. Het gebouw is opgetrokken in een zeldzame neo-gotische stijl die doet denken aan zowel Franse kathedralen als aan de Venetiaanse gotiek. De goed in de gevelwand passende gevel is een opvallende verschijning in de wand van de Keizersgracht tussen Leidsestraat en Nieuwe Spiegelstraat.

Binnen werd het sinds de 17de eeuw beproefde recept van de galerijkerk gebruikt: men kon zo veel mensen kwijt op een kleine oppervlakte dankzij het gebruik van op ijzeren zuiltjes geplaatste galerijen, Om de predikant goed te kunnen zien, is de preekstoel hoog geplaatst.

In 1958 is het gebouw gerestaureerd, waarbij de benedenverdieping gemoderniseerd werd. Het gebouw behoort inmiddels tot de rijksmonumenten.

 

Meer kerken in Centrum