Wat betekent kerst voor jou?

Het kerstpakketje van de PKA bevat kaartjes met gespreksvragen voor een inhoudelijk gesprek met een bekende of onbekende. Vier jongeren reageren er spontaan op. “Ik heb een beetje een haat-liefde verhouding met Kerst.”


“Ik vind het fijn als bij het kerstdiner iemand aanschuift die eenzaam is”

Wat is je favoriete kerstritueel?

Op kerstavond met mijn koor de kerstnachtdienst zingen. Tijdens de kerstnachtmis wordt ook altijd het kerstverhaal verteld. Het is gewoon zo kneuterig, dat geeft me een warm gevoel. En op Eerste Kerstdag doen we eigenlijk helemaal niks, dan gaan we lekker luieren en eten met het gezin. Dat zijn mijn twee favoriete rituelen.

Wie zou je voor het kerstdiner willen uitnodigen?

Justin Bieber mag wel op mijn kerstdiner komen! En ik vind het fijn als er iemand aanschuift die eenzaam is. Dat hebben we de afgelopen jaren ook gedaan, bijvoorbeeld mijn opa, en een vriendin van mijn moeder die alleen is. Dus iemand die dit jaar alleen is met kerst nodig ik graag uit.

Waar ben je dankbaar voor deze kerst?

Voor het feit dat we thuis gewoon Kerst kunnen vieren zonder zorgen te hebben over geld. Dat ik niet hoef te besparen op iets waar ik heel erg van houd, maar net als de jaren ervoor kerst kan vieren.

Leanne

Sandra


“Iedereen is er, en het is gewoon gezellig.”

Wat betekent Kerst voor jou?

Dat vind ik best lastig. Het gaat natuurlijk om de geboorte van Jezus, maar als ik heel eerlijk ben, sta ik daar niet zo vaak bij stil. Rondom Kerst hou ik me meer bezig met plannen: hoe kom ik van Brabant naar de Veluwe toe? Ik zou dit jaar wel een moment willen nemen om stil te staan bij de betekenis van Kerst. Wat betekent het voor mij nu? Wat kan het mij brengen?

Hoe ziet je ideale kerst eruit?

Ik denk zoals het nu is. Bij onze familie is Kerst vooral ontspannen. Niet bombastisch, met fancy kleding en duur eten. Ik geniet van de mix tussen beide families zien, lekker bij de open haard chillen bij mijn ouders. Iedereen is er, en het is gewoon gezellig.

Waar ben je dankbaar voor deze kerst?

Het is een jaar geweest waarin ik veel stappen heb gezet die heel spannend waren. Ik heb mijn baan opgezegd en ik ben getrouwd. Er is veel veranderd. Ik ben veel meer gaan leven op een manier waarvan ik diep van binnen voel dat het bij me past. En daar ben ik heel dankbaar voor.


“Dat kitscherige en romantische voelt voor mij als vloeken in de kerk”

Wat betekent Kerst voor jou?

Ik heb een beetje een haat-liefde verhouding met Kerst. De hele romantiek en de opgelegde gezelligheid verdraagt zich – naar mijn idee – heel slecht met de andere kant, die ik wel heel mooi vind: dat God mens wordt. Dat is een enorm wonder, dat God zo intiem en dichtbij is.
Maar dat kitscherige en romantische voelt voor mij als vloeken in de kerk. Het confronterende aan Kerst krijgt geen ruimte, namelijk dat we als mensen niet in staat zijn de vrede te bewaren.

Hoe ziet je ideale kerst eruit?

Ik ben weleens met mijn vrouw bewust alles ontvlucht, we zijn toen samen naar de Ardennen gegaan. Dat leek ideaal, maar het voelde ook eenzaam.
Ik vind de kerstnachtdienst altijd heel mooi. In de kerk waar ik zit, doen we dat met kaarsen. We steken een kaars aan, en dan steken we steeds elkaars kaars aan, waardoor het licht zich uitbreidt. Ik vind het heel mooi dat met Kerst er licht in de duisternis is gekomen, en dat we dat vieren met elkaar.

Maarten

Anouk


“Ik wil haar laten weten dat we haar niet vergeten.”

Wat is jouw mooiste kerstherinnering?

Wat ik vroeger heel bijzonder vond, was na de kerstnachtdienst thuiskomen met mijn vader en mijn zusje. Dan had mijn moeder heel mooi de tafel gedekt, en mochten we het eerste stukje van de kerststol eten. De kaarsjes in de zelf geknutselde kerststukjes mochten ook voor het eerst aan. Het was echt het begin van kerst.

Waar ben je dankbaar voor deze kerst?

Ik ben heel erg dankbaar dat ik gewoon kerst kan vieren met mijn familie, en dat alle crises (voorlopig) onze deur voorbijgaan. Iedereen om me heen is veilig, warm en gezond, en we hoeven niet te besparen. Daar sta ik dit jaar meer bij stil dan voorheen. 

Voor wie wil jij een kaarsje branden deze kerst?

Ik wil een kaarsje branden voor mijn moeder, die bijna acht jaar geleden overleden is. Het voelt heel natuurlijk, maar tegelijkertijd ook oneerlijk dat het leven op volle kracht doorgaat, maar dat zij er niet meer bij is. Ik wil haar laten weten dat we haar niet vergeten.