Godwin

'Met Kerst kan er ook verzoening plaatsvinden.'

‘Kerst associeer ik met familie. Samen met mijn vrouw heb ik een dochtertje. Daarnaast zorgen we vanuit ons gezinshuis voor vier pleegkinderen in de tienerleeftijd. Het is voor hen niet altijd mogelijk om met hun biologische ouders de kerstdagen door te brengen. Deze kerst zijn waarschijnlijk drie pleegkinderen bij ons. We proberen in ieder geval te stimuleren dat zij hun ouders een cadeautje sturen. Want al is het contact schaars of moeizaam, met kerst kan er ook verzoening plaatsvinden.  

Op eerste kerstdag gaan we samen naar onze kerk, de Safe Haven Church in Amsterdam. Waarin we uitbundig vieren dat God zoveel van ons houdt dat Hij zijn zoon naar de aarde heeft gestuurd. Dit willen we ook delen met mensen die het minder hebben getroffen. Daarom verzamelen we etenswaren voor voedselpakketten die we met kerst uitdelen. Daarna eten we uitgebreid met de hele familie. 
Op tweede kerstdag gaan we langs bij mensen die het moeilijk hebben, doordat ze eenzaam of ziek zijn. We eindigen steevast bij tante Janine op de bank. Zij nodigde mij altijd uit toen ik tiener was. Eerlijk gezegd vond ik kerst toen helemaal niet leuk. Ik heb lang niet geweten wie mijn biologische ouders waren en werd door mijn oma opgevoed, samen met mijn oom Don Ceder. Met kerst werd ik ermee geconfronteerd dat ik geen ouders had bij wie ik terecht kon, hoe goed oma ook voor mij zorgde. Daarom beschouw ik mijn kerk als mijn familie. Misschien dat ik het daarom zo belangrijk vind om ook onze pleegkinderen een mooie kerst te geven. Ik weet hoe ze zich voelen.’ 


'Ik vind het leuk om met Kerst te werken. Er is lekker eten en gezelligheid.'

Als moslima vier ik geen kerst. We hebben thuis geen kerstboom en maken geen kerstdiner klaar. Ik heb nu een zoontje van anderhalf jaar oud en ik leer hem dat kerst een christelijk feest is. Ook al vieren wij geen kerst, hij moet er respect voor hebben als andere mensen dat wel vieren. Omgekeerd is het ook fijn als mensen respecteren dat wij geen kerst vieren, maar wel de islamitische feestdagen. 

Ik zorg al bijna 4 jaar – ook met kerst – voor een dertienjarig meisje met een beperking uit een christelijk gezin. Soms vang ik haar op bij mij thuis. Dat vindt zij heel gezellig en mijn zoontje is gek op haar. Ik help haar met alles: eten, drinken, sondevoeding en medicijnen geven, aankleden, wandelen, douchen, tandenpoetsen en naar bed brengen. 

Ik zie dat het voor andere mensen belangrijk is om kerst te vieren, daarom werk ik juist met kerst. Als ik voor het meisje zorg, kunnen de andere familieleden naar de kerstviering of ik kan hen ondersteunen. Zodat zij hun handen vrij hebben voor het maken van het kerstdiner of voor haar twee jongere zusjes. Ik vind het leuk om met kerst te werken. Er is lekker eten en gezelligheid. Ik krijg geen cadeautjes met kerst en sinds ik zzp’er ben, ontvang ik ook geen kerstpakket meer. Ik neem wel cadeautjes mee voor het gezin waar ik werk, om ermee uit te drukken dat ik respecteer dat ze kerst vieren. 

Laila

Herman


'Ik ben het hele jaar met kerstmuziek bezig.'

‘Al een aantal jaren werk ik als cantor in de Oude Kerk. Rond de feestdagen kan het daar behoorlijk koud zijn, maar ik vind de sfeer in de versierde kerk prachtig. Zoals de kaarsen in de kerstnacht. De kerk is dan een baken van licht op de Wallen en voor mij voelt het als een gezegende plek om daar te zijn.  

Ik geniet ook volop van de adventsperiode, waarin we op een ingetogen en sobere manier toeleven naar kerst. We houden op de eerste adventszondag tijdens de avonddienst een Advent Procession, waarbij we vanuit het westen naar het oosten lopen, het licht tegemoet. Elke adventzondag wordt het steeds meer kerst en die opbouw vind ik prachtig. Er zijn verschillende kerstvieringen in de Oude Kerk en daar ben ik allemaal bij als dirigent van de cantorij. Ook dirigeer ik andere koren, waarmee we onder meer een Festival of Lessons and Carols uitvoeren. Het is voor mij niet zwaar om te doen, al moet ik soms een paracetamol nemen omdat er een virus rondwaart onder de zangers.  

Ik ben heel blij dat ik me elk jaar mag bezighouden met kerstmuziek. Vaak begin ik vrij snel na kerst met ideeën voor volgend jaar december. Dus je kunt wel stellen dat ik altijd met kerst bezig ben. Mijn favoriete kerstlied? Lastig. In ieder geval is het voor mij geen kerst zonder Hark the Herald Angels Sing. 

Als de dienst van eerste kerstdag achter de rug is, zijn mijn muzikale verplichtingen vervuld en ga ik met mijn man naar familie voor het kerstdiner. Met oud en nieuw trek ik me terug en doe ik even helemaal niets. Heerlijk is dat!’