De illusie van een steriele wereld

Wat hebben we er lang naar uitgekeken. Langzaam is er steeds weer meer mogelijk. De één kan niet wachten om weer in een overvolle kroeg vol zweterige lichamen te staan. Voor de ander is het allemaal wel weer spannend. Want praten met een wildvreemde, hoe deed je dat ook al weer? Wat zullen ze wel niet van me vinden?

Die onzekerheid heeft volgens filosoof en psychoanalyticus Peter Rollins alles te maken met hoe we omgaan met wat vuil en schoon is. Zelden zijn we daar zoveel mee bezig geweest als afgelopen tijd. We hebben onze handen kapot gewassen en er lustig op los gedesinfecteerd. Zo hielden we de ander en zijn vuiligheid op afstand.

Hoe relaxed is het als je andersdenkenden gewoon kunt muten of unfollowen?

De sociale wereld verplaatste zich meer dan ooit naar achter jouw steriele scherm. Achter schermen desinfecteerden we niet alleen onze handen, maar ook ons sociale leven. Want hoe relaxed is het als je andersdenkenden gewoon kunt muten of unfollowen? Om, in een wereld die op z’n kop staat, je even terug te trekken in een veilige bubbel van gelijkgestemden?

Het ding is alleen: die steriele wereld is een illusie. Want het is nooit steriel genoeg. Nooit honderd procent schoon. Je kunt cancelen tot je een ons weegt, maar verschil zal er altijd zijn. De vuiligheid die niet in jouw idee van schoonheid past, ontkom je niet aan. Ik voldoe trouwens niet eens aan m’n eigen ideaal. Ik maak onhandige grappen en schat sociale situaties verkeerd in. Ik ben geen steriel wezentje, en ik geloof wij allemaal niet.

Het ding is alleen: die steriele wereld is een illusie

De wereld is geen steriele plek. Het is een chaotische plek waar schoon- en vuiligheid door elkaar lopen. Vaak moeilijk te onderscheiden zijn. Het is middenin die chaos waar we dingen vinden die het leven mooi maken. En lelijk. Dat is het risico. Dat is het leven.

Dus. Zullen we de wereld weer in gaan? Stapje voor stapje. En ons dan wat minder druk maken over het aanwijzen van vuiligheid? En een beetje tolerant zijn voor onszelf en anderen?

Wie weet wat die slechte contacten ons dan te vertellen hebben.

Bram Kalkman is Perspectiefkweker bij De Kwekerij.

De kwekerij is één van onze pioniersplekken; een plek voor studenten en young professionals waar je door traagheid, reflectie en kwetsbaarheid waardevolle inzichten opdoet. Op 16 juni kun je meedoen met een zogenaamde bloeiklas ‘Hoe wil jij corona achter je laten?’ Kijk hier voor meer info.