3 tips voor de Stille Week

De Stille Week is de week voorafgaand aan Pasen en loopt van Palmzondag tot en met Stille Zaterdag. Deze week staat in het teken van Jezus’ lijden en sterven. Op onze kerkplekken wordt daar in de komende dagen op verschillende manieren bij stilgestaan.

Palmpaasstokken

De Stille Week begint op Palmzondag, de dag waarop we de intocht van Jezus in Jeruzalem gedenken. Traditiegetrouw worden er op deze dag in verschillende kerken door kinderen Palmpaasstokken gemaakt. Een gebruik met veel symboliek: de takjes verwijzen naar de intocht in Jeruzalem, het brood naar het laatste avondmaal en het kruis naar het lijden en sterven van Jezus. De versieringen en het snoep verwijzen laten de vreugde van Pasen zien.

Aankomende zondag worden er op verschillende plekken palmpaasstokken gemaakt. Op deze pagina vind je een overzicht.

Vespers

De vespers die iedere avond in de Noorderkerk worden gehouden zijn een hulpmiddel om in de stilte van deze week te ervaren. Om losser te raken van de gewone dingen in het leven. Zodat je met alle aandacht kunt richten op het lijden van Jezus dat we deze week herdenken. En zodat je, vanuit die stilte en de confrontatie van de Stille week, kunt uitkijken naar paasmorgen.

De vespers vinden in de Stille week plaats van maandag tot en met donderdag, om 19:30. Let op: de vesper op woensdag begint om 19:15.

Het Verhaal van Pasen

Wat betekent Pasen vandaag de dag? Waar zien we hier en nu een nieuw begin? En wat zijn de diepere lagen van het Paasverhaal? Dominee Ruben van Zwieten vertelt op woensdag 27 maart zijn Verhaal van Pasen. Oude verhalen worden gekoppeld aan nieuwe tijden.

En er is muziek: verschillende aria’s uit de Johannes en de Matthäus Passion. Bekijk hier meer informatie over dit evenement.