Annemarie Almekinders: “Voor het voorzitterschap wil ik mij laten inspireren door mijn geloof.”

Annemarie Almekinders (30) uit Edam is voorzitter van de kerkenraad van de Westerkerk. In het dagelijks leven is ze arts-onderzoeker en doet zij onderzoek naar borstkanker in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. Ze groeide op in Putten en bezocht met haar ouders de Christelijk Gereformeerde kerk.  


 
Al vroeg in mijn tienertijd verloor ik mijn geloof. Het botste met mijn rationele inslag. Omdat mijn ouders graag wilden dat ik een kerk bezocht zo lang ik bij hen woonde, ging ik naar de gereformeerde kerk. Mijn geloof kwam langzaam maar zeker weer terug. Het kan gek lopen in het leven: nu geef ik als voorzitter sinds begin 2021 leiding aan de maandelijkse kerkenraads- en moderamenvergadering in de Westerkerk. In de kerkenraadsvergadering worden besluiten van zaken genomen die in de moderamenvergadering acht dagen van tevoren zijn voorbereid. Ik structureer de gesprekken, probeer alle meningen boven tafel te krijgen en informeer of de meesten achter een besluit staan. Ook let ik erop of de stukken op tijd worden toegestuurd. Een goede sfeer vind ik belangrijk. Als er iets stroef is gegaan, pak ik de telefoon om de lucht weer te klaren.  

Voor het voorzitterschap wil ik mij laten inspireren door mijn geloof. Hoe geef ik als christen vorm aan het voorzitterschap, hoe blijven we voluit kerk, Godshuis, midden in het centrum? Dat vind ik belangrijk. Het gebouw mag bijvoorbeeld niet voor een houseparty worden verhuurd omdat de Westerkerk een gewijde plek is. Aan de zondagse viering met koffie na mag niemand zitten, daar ligt het hart van de week. Het voorzitterschap van de kerkenraad kun je niet half doen. Ik doe het met hart en ziel en ga trouw en stug door, dan ben ik er zeker van dat het werk gezegend wordt.’ 

 

Foto: Marloes van Doorn