40 dagen zorgzamer
  • Berichtcategorie:Archief
  • Bericht gepubliceerd op:12/02/2021
  • Laatste wijziging in bericht:23/02/2022

Zoals de meeste -min of meer volwassen- mensen ben ik er intussen achter dat het niet makkelijk is om te veranderen. Tenminste niet in die gewenste versie van jezelf, die nog net zo flexibel en vrij van geest is, maar ook gestructureerd al zijn doelen behaald, die drinkt en snoept zoveel hij wil, maar ook nooit meer. Dat kantelde toen ik in 2018 -na jarenlang angstvallig uitstellen- verrassend makkelijk stopte met roken. ‘Misschien kan het toch: veranderen!’ Toch dronk, blowde, snoepte en koffie-de ik nog vrolijk door, zoals ik al sinds mijn studententijd deed.

Auteur: Jonatan Bartling

Drank & drugs

Het jaar erop besloot ik de veertigdagentijd aan te grijpen om al alle uppers en downers eens uit mijn leven te slopen. Een harde reset: 40 dagen geen drank, wiet, koffie en snoep. Ik wilde weten wat dat zou doen met mijn energiehuishouding en mijn gemoed. (Veel!) Maar bovenal wilde ik weten of ik het wel kon. Al jaren waren mijn schouders een strijdtoneel van engeltjes en duiveltjes: ‘Steek anders nog een peukje op?’ ‘Zou je dat wel doen?’ Om het duo de mond te snoeren, stak ik er snel een op. 

Een harde reset: 40 dagen geen drank, wiet, koffie en snoep

Mijn grootste ontdekking: als je eenmaal écht de beslissing hebt genomen om iets wel of niet te doen, wordt het veel makkelijker. Jan Geurtz zei het al: afkicken is niet eng. Nadenken over afkicken is eng. Juist door mijn keuzevrijheid 40 dagen in te perken, won in een ongekende vrijheid terug. Ik liep fluitend door het snoepschap bij de appie. Niks nodig, joehoe! Wat verder hielp: goed plan van aanpak met duidelijke afspraken en mensen erbij betrekken.

Ik stopte niet met alles, maar bleef er bewuster mee omgaan. De 40 dagen waren een duidelijk succes. Was het leven dan toch iets maakbaarder dan ik had gedacht? Het volgende jaar greep ik de vastentijd aan om 40 dagen mediteren, iets waar ik ook al lang tegenaan hikte. En ik doe het nog steeds! En nu in 2021? Nu wordt het pas echt spannend… ik ga 40 dagen zorgzamer zijn.

 De volgende versie van mezelf

Ik ben intussen namelijk vader van twee kindjes en ergens heb ik nog steeds de overtuigingen van de vrolijke flierefluiter die ik vijf jaar geleden was: het leven moet vooral leuk zijn – in het bijzonder voor mij. En nu is het soms wekenlang niét leuk. Sterker nog: het kan slopend zijn en soms wil ik alleen maar weg. In zekere zin doe ik dat dan ook; vlucht ik in werk, in een game of toch weer een joint. 

Het leven draait misschien toch niet alleen om mij

Tegelijk begint het eindelijk in te dalen: het besef dat ik nu deel ben van iets groters, dat het leven misschien toch niet alleen om  mij draait. En dat het nooit alleen maar leuk was – of kon zijn. Ik voel dat het tijd is voor de volgende verandering: mijn verantwoordelijkheid te nemen in dat nieuwe geheel en mijn rol als vader helemaal te omarmen. Niet als een beperking van wat ik ben (was), maar als een uitnodiging om de volgende versie van mezelf te ontdekken. 

Jonatan Bartling, 1987, pionier/programmamaker bij Zinnig Noord. Zijn niet-eens-zo-goed-bewaarde geheim is dat hij graag op zoek is naar geestverruiming. Zijn columns kenmerken zich door hun onderzoekende karakter en prikkelende openhartigheid.

Jonatan doet verslag van zijn ontdekkingstocht door de veertigdagentijd in het nieuwe seizoen van de Janneke & Jonatan podcast. Luister via www.JannekeJonatan.nl of Spotify. Wil jij ook  iets veranderen voor 40 dagen? Check www.40dagenanders.nl Online startevent: 10 feb.