Hoge verwachtingen en kerst
  • Berichtcategorie:Archief
  • Bericht gepubliceerd op:03/12/2020
  • Laatste wijziging in bericht:23/02/2022

Als door één ding een streep gaat in dit jaar, is het wel door hoge verwachtingen. Of het nu gaat over de versoepeling van de maatregelen, het verlossende vaccin of het vieren van kerst, steeds worden we opgeroepen om onze verwachtingen bij te stellen. Blijkbaar zijn juiste verwachtingen belangrijk. Waar verwachtingen te hoog zijn, liggen teleurstelling en frustratie op de loer. En wie de lat voor zichzelf weleens te hoog legt, heeft vast ook ervaren dat dit kan leiden tot zorg, stress of erger klachten.

Blijkbaar zijn juiste verwachtingen belangrijk

Er is ook een andere kant van de medaille. In de recente documentaireserie ‘Klassen’ staat de vraag centraal of er genoeg gedaan wordt om ieder kind gelijke kansen te geven. De makers vertellen dat het misgaat wanneer er te lage verwachtingen zijn van kinderen. Dan wordt een kans gemist voor het kind om zijn volle potentieel te zien en te benutten. Juiste verwachtingen zijn dus niet alleen belangrijk, ze kunnen zelfs de koers van ons leven bepalen.

Advent heeft alles met verwachtingen te maken

Als kerk kijken we op dit moment uit naar de komst van het Kind in de kribbe. Een tijd die alles met verwachtingen te maken heeft. Juist nu deze kerst bijna alles anders is, is er misschien ruimte om daarbij stil te staan, wat verwacht je van Jezus Christus? Wie deze weken een kerk bezoekt hoort iets over de hoge verwachtingen van Hem. Over het licht, de vrede en de bevrijding die Hij deze wereld komt brengen. Als je bekend bent met deze woorden, bestaat het gevaar dat ze langs ze heen gaan. Zomaar verwacht je er weinig meer van.

Wat als we onze verwachtingen naar boven zouden bijstellen?

Maar wat als we onze verwachtingen eens naar boven zouden bijstellen. We hebben deze kerst toch weinig meer te verliezen. Verwachten dat Hij het licht maakt in elke duisternis, verwachten dat Hij echte vrede brengt, verwachten dat Hij vrijheid biedt als geen ander. Wat God betreft is daar niets onrealistisch aan. Hoe doe je dat? Het begint met bedenken op welke vlakken van je leven zou je nog iets meer van God kunnen verwachten. Om vervolgens je verwachting bij te stellen. Stel je het letterlijk eens voor hoe zo’n leven met God eruit zou kunnen zien. Durf het uit te spreken en op te schrijven. Het zou zomaar kunnen dat Jezus deze kerst je verwachtingen overtreft.

Geschreven door: René Visser – initiatiefnemer we•Worship Amsterdam & predikant bij de Bron – Watergraafsmeer