Hoop-Podcast
  • Berichtcategorie:Archief
  • Bericht gepubliceerd op:22/01/2021
  • Laatste wijziging in bericht:01/06/2022

Podcast: Hoop in tijden van corona

Afgelopen najaar vroeg burgemeester Halsema tijdens een werkbezoek aan de Protestantse Kerk Amsterdam om mee te denken hoe we hoop kunnen bieden in de coronapandemie. Daaruit is het idee geboren om een podcast te beginnen: Hoop in tijden van Corona. In deze podcast geven vijf Amsterdammers antwoord op de vraag: waar vind jij hoop in deze tijd van crisis? 

Journalist en podcastmaker Harmen van der Veen maakt deze podcast in opdracht van de Protestantse Kerk Amsterdam, naar een idee van Rosaliene Israël (predikant-scriba Protestantse Kerk Amsterdam) en Erik Olsman (‘hoopprofessor’, Universitair Hoofddocent Geestelijke Verzorging Protestantse Theologische Universiteit). 

In de vijf afleveringen die deze podcastserie telt, staan vijf Amsterdammers centraal. Zij vertellen hoe corona hun dagelijkse leven beïnvloedt, wat zij in deze tijd het meeste missen, maar vooral welke dingen/plekken/mensen in deze situatie van corona hoop geven. 

Terugkerend muzikaal intro is ‘We zullen doorgaan’ van Ramses Shaffy, gespeeld en gezongen door Erik Olsman. 

 

Aflevering 1

De eerste persoon die Harmen opzoekt is Fred Salomon uit de Pijp. Hij is oud-rechter en joods. Van Fred Salomon leert Harmen dat je niet alleen moet denken aan je medemens, maar dat je vooral iets moet doen voor je medemens. 

Aflevering 2

De tweede persoon die Harmen opzoekt is Iman de Ruijter uit Noord. Iman is moslima, initiatiefnemer van een voedselbank in de Molenwijken wordt ook wel de Moeder Theresa van Amsterdam-Noord genoemdOp dit moment bedient Iman met haar voedselbank bijna 130 huishoudens, die door corona in financiële problemen zijn gekomen. 

Aflevering 3

De derde persoon die Harmen opzoekt is Geeske Hovingh, leidinggevende van het Wereldhuiseen initiatief van de Protestantse Diaconie waar ongedocumenteerden terecht kunnen voor informatie of advies en activiteiten voor en met hen georganiseerd wordenHet Wereldhuis is tijdelijk gevestigd in het Gasthuis, op de Arie Biemondstraat 103 in Amsterdam-West.  

Aflevering 4

In de vierde aflevering van de podcast gaat Harmen in gesprek met Hanoch Limahelu en Gerrick Croes, twee hulpverleners, die in hun vrije tijd met een kappersfiets door Amsterdam fietsen en op straat en in parken aan daklozen een gratis knipbeurt aanbieden. Gewoon omdat het voor iedereen fijn voelt en zelfvertrouwen geeft om er netjes en verzorgd bij te lopen.

Aflevering 5

De vijfde persoon die Harmen opzoekt is Efraim Hart uit Nieuw-West, het kersverse duo-raadslid voor de ChristenUnie in de Amsterdamse Gemeenteraad en tevens arts-onderzoeker ‘Health Activism’ bij het OLVG.

Aflevering 6

De zesde persoon die Harmen – in de ambtswoning! – opzoekt is niemand minder dan onze eigen burgemeester, Femke Halsema. Zij vroeg tijdens haar werkbezoek aan de Protestantse Kerk Amsterdam de kerken om hulp in deze voor veel Amsterdammers moeilijke en onzekere tijd. Wat geeft haar persoonlijk hoop en hoe probeert zij de hoop in de stad levend te houden? Hoe kijkt zij naar de nabije toekomst van de stad als die weer voorzichtig opengaat en wat hoopt zij voor de toekomst van de stad?

De Podcast in het Nederlands Dagblad