‘Jongeren worden niet serieus genomen door de oudere generaties.’

Daniël Constantijn van Duijn (32) uit Amsterdam is ontwerper, schrijver en campagneleider. Hij studeerde politicologie, filmregie en stedelijk ontwerp. Hij komt van kinds af aan in de Keizersgrachtkerk.    

In november is Daniël verkiesbaar voor de Tweede Kamerverkiezingen namens de politieke partij LEF, die hij in 2020 oprichtte. ‘Jongeren worden niet serieus genomen door de oudere generaties. Het electoraat schuift steeds meer op naar rechts. Jongeren moeten stemmen en de politiek ingaan anders wordt hun toekomst door de boomers bepaald. LEF staat voor moed, wat je moet hebben om stappen te zetten zodat op langere termijn de maatschappij verandert. Een goed begin bijvoorbeeld is met hout en natuurlijke materialen bouwen in plaats van met beton en plastic.
Eind september gaan we in een roze busje op college tour door Nederland.  We gaan langs campussen om politieke rally’s te houden met speeches en filmpjes om jongeren te motiveren om te gaan stemmen.
Mijn politieke vuur ontstond toen ik voor Bernie Sanders campagne voerde in Amerika. Ik stond in een gymzaal vol mensen die hoopten op een rechtvaardige en leefbare toekomst. Toen ik dat meemaakte wist ik: dat gevoel wil ik ook naar Nederland brengen. Daarom heb ik LEF opgericht, om die bevlogen idealen van de ene generatie op de andere over te dragen.  

De Keizersgrachtkerk voelt als thuis. ‘Ik vind de sfeer heel open en je wordt aan het denken gezet: zelf je mening geven, maar ook in actie komen voor gerechtigheid. We zijn een Groene en solidaire kerk, dat spreekt me aan. Met Extinction Rebellion protesteer ik tegen de fossiele subsidies van de overheid, zoals meer leden van onze kerk.  Door het geloof voel ik me gesteund: ik sta er niet alleen voor. Daarom laat ik me dopen en ga ik volgend jaar belijdenis doen. Eerst maar in de Tweede Kamer belanden, als God het wil.’ 

 

Foto: Marloes van Doorn