‘Ik wil laten zien dat de kerk echt de moeite waard is, leuk en gezellig.’

Hermen Oldengarm (29) groeide op in Assen en bezocht de Baptistengemeente De Ark. Hij studeerde theologie (hbo) in Ede. Nu woont hij in Rotterdam en bezoekt de kerkplek in wording: de International Christian Fellowship (ICF) Rotterdam-Noord. Sinds september vorig jaar is hij trainee en communicatiemedewerker bij het team Jeugd van de Protestantse Kerk Amsterdam.

‘De ICF is een veelkleurige kerk en wordt bezocht door vele nationaliteiten. Daardoor zijn de opvattingen soms verschillend. Dat kan lastig zijn, maar het is vooral prachtig om onderdeel te zijn van zo’n intercultureel gezelschap. Voor de ICF doe ik iedere donderdagavond vrijwilligerswerk voor het Taalcafé voor mensen, die de Nederlandse taal beter willen leren. Het is laagdrempelig. Er is de theorie en we praten samen om het Nederlands te oefenen in de praktijk. We doen een sollicitatiegesprek na of wat zeg je bij de kassa in de supermarkt.  
 
Bij het team Jeugd organiseer ik in Amsterdam activiteiten voor tieners van 10 tot 18 jaar. Momenteel organiseer ik een nieuwjaarsactiviteit tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Protestantse Kerk Amsterdam in de Westerkerk. Voor activiteiten zijn drie elementen belangrijk: fun, het moet leuk zijn! Ik denk aan survivallen. Het moet ook leerzaam zijn, een Bijbelse escaperoom bijvoorbeeld en er moet een diaconale insteek zijn Ook geef ik begeleiding aan de tienerwerkers van de kerken.  
Ook ga ik filmpjes voor de sociale media maken met communicatiemedewerker Anouk Zwaan: waarom wil je trainee worden voor de kerk, wat is er leuk aan? Ik schrijf over het jeugdwerk in Kerk in Mokum, zodat het zichtbaar wordt. 
Met hart en ziel organiseer ik jongerenactiviteiten. Zo wil ik laten zien dat de kerk echt de moeite waard is, leuk en gezellig. De kerk is niet achterhaald of saai; er gebeurt genoeg en ik wil mijn steentje bijdragen.