Heb God lief… en je naaste als jezelf

‘De Week van gebed voor eenheid van christenen is een belangrijke gelegenheid om samen te werken’, vindt buurtdominee Nellie van Voornveld van de Regenbooggemeente. In deze week, dit jaar van 21 t/m 28 januari, bidden christenen wereldwijd samen. Het thema is ‘Heb God lief… en je naaste als jezelf’. Ook in Amsterdam wordt op verschillende plekken gebeden. Nellie vervolgt: ‘We willen als kleine kerkjes in ons grote stadsdeel niet langs elkaar heen leven. Samen bidden is de beste manier van samenwerken, geloof ik.’

Polarisatie, verbinding en dankbaarheid
‘Problemen in de samenleving krijgen een plek in de gebeden, denk bijvoorbeeld aan polarisatie. Maar ook mooie dingen die spelen geven we aandacht. We danken voor de creatieve manieren waarop mensen in de stad naar elkaar omzien. Buren koken voor elkaar, veel mensen melden zich als vrijwilliger bij de Voedselbank of bij taallessen.
Het thema van de gebedsweek geeft richting aan de gebeden. In de straten van Nieuw-West wonen mensen die uit heel de wereld komen. Sommigen dragen heftige verhalen bij zich. Samen bidden we voor verbinding.

Interreligieuze samenwerking
De samenwerking van de kerken in Nieuw-West stemt mij dankbaar, net als het interreligieus netwerk in Nieuw-West: samenwerking van kerken, moskeeën en maatschappelijke organisaties. We zoeken steeds naar wat we met elkaar kunnen oppakken. In Nieuw-West zijn er veel initiatieven om bij aan te haken: momenten van ontmoeting tussen heel verschillende mensen. Het is goed om deze mensen samen op het netvlies te hebben en elkaar erbij te betrekken.

Je naaste liefhebben: Korte ritten
Ook een voorbeeld van ‘je naaste liefhebben’ is het organiseren van korte ritten door Ditta Westerbeke, kwartiermaker Buurthulp Nieuw- West van de Protestantse Diaconie Amsterdam. Zij organiseert in Nieuw-West aanvullend vervoer voor mensen, die niet meer zo mobiel zijn, maar wel even de deur uit willen of moeten: voor de boodschappen, een afspraak bij een arts of een sociaal uitje, zoals een koffieochtend. Voor chauffeurs is het zinvol vrijwilligerswerk. Die inzet voor elkaar vind ik mooi.’

Diensten rondom de Week van gebed
In het kader van de Week van gebed vindt er o.a. op zondag 21 januari in De Ark (Slotervaart) een oecumenische lunchdienst plaats. De Regenbooggemeente, de Protestantse Wijkgemeente Osdorp/Sloten, de Pauluskerk en Hart van Osdorp vieren een korte dienst en gaan aan tafel. Aan de hand van het verhaal van de barmhartige Samaritaan staat de Week van gebed in het teken van het grote gebod dat Jezus geeft: “Heb God lief…. en je naaste als jezelf.” De liederen passen bij dit thema en in de overdenking wordt het gebod aangehaald zodat de dienst een mooi geheel vormt.

Het materiaal voor deze Week van gebed is afkomstig van christenen uit Burkina Faso, een republiek uit West-Afrika. In Nederland zorgen MissieNederland, de Raad van Kerken in Nederland en Samen Kerk in Nederland voor de vertaling en uitgave van het materiaal.

Kijk voor meer informatie op weekvangebed.nl

In het kader van de Week van gebed voor eenheid van christenen in Amsterdam is iedereen welkom:
 

Zondag 21 januari

  • De Ark (Slotervaart), Van Ollefenstraat 9, 11.30 uur
  • De Krijtberg, Singel 446, 16.00 uur (Raad van Kerken)
  • De Binnenwaai, Ed Pelsterpark 2, 11.00 uur
    Gerardus Majellakerk, Obiplein 8, 10.30 uur
  • Wi Eegi Kerki, Krommehoekstraat 136, 11.00 uur

Woensdag 24 januari

  • De Kandelaar, Burgemeester Vening Meineszlaan 64, 19.45 uur

Zondag 28 januari

  • Pauluskerk, Pieter Calandlaan 194, 10.00 uur