Herdenken en vieren op 4 en 5 mei

Op 4 mei herdenken we de oorlog en de verschillende oorlogsslachtoffers. Een moment van reflectie en eerbetoon aan zij die hun leven hebben verloren in de strijd voor vrijheid en vrede. Op 5 mei vieren we onze vrijheid. Iets wat we nooit als vanzelfsprekend mogen beschouwen. Het is een dag om stil te staan bij vrede, democratie en mensenrechten. Op verschillende kerkplekken worden er bijzondere bijeenkomsten georganiseerd. Wat doe jij op 4 en 5 mei?

Ontmoet anderen bij een Vrijheidsmaaltijd

Vier de vrijheid en ontmoet nieuwe mensen bij een van de Vrijheidsmaaltijden in Amsterdam. Geniet samen van een maaltijd en ga met elkaar in gesprek over de betekenis van vrijheid. Samen leren, verbinden en vieren, terwijl we gezamenlijk stilstaan bij de kostbaarheid van vrijheid en het belang van solidariteit.

Vrijburg, de Elthetokerk, De Thomas en de Protestantse Diaconie organiseren ieder een eigen Vrijheidsmaaltijd.

Bekijk een voorstelling van Theater na de Dam

Theater Na de Dam houdt de verhalen en herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog levend met unieke theatervoorstellingen.

Ook De Thomas doet mee. Na het Nationale Herdenkingsmoment kun je hier op 4 mei De Soldaat bezoeken. Op 5 en 6 mei speelt hier Stuk Stoppelman, een vertelling van het leven van Marie Stoppelman, de Joodse kinderarts die noodgedwongen assistent werd van de kamparts van Auschwitz-Birkenau.

Bezoek een van de Open Joodse Huizen / Huizen van Verzet

In het weekend van 4 en 5 mei zetten verschillende bijzondere plekken hun deuren open. Dan worden de verhalen verteld over de slachtoffers en overlevenden van de Tweede Wereldoorlog, op hun (onderduik)adres. Bekijk hier een overzicht van alle Open Joodse Huizen / Huizen van Verzet.

Ook de Keizersgrachtkerk is een Huis van Verzet. Hier werden bijeenkomsten van het verzet georganiseerd. Tijdens een razzia werden de dominee en de koster er gefusilleerd. Ook dit jaar wordt het verhaal van de dominee en de koster verteld tijdens een bijzondere bijeenkomst. Bekijk hier meer informatie