Een gezamenlijke droom
  • Berichtcategorie:Archief
  • Bericht gepubliceerd op:25/01/2021
  • Laatste wijziging in bericht:01/06/2022

Alleen riskeren wij het denken in illusies, maar gezamenlijk kunnen wij dromen (Paus Franciscus)

Column door Lodewieke Groeneveld

“Dreams are built together”. Een zin uit het gebed van pater O’Donovan SJ tijdens de inauguratie van president Joe Biden en vice-president Kamela Harris van de Verenigde Staten vorige week. Want, bidt, pater O’Donovan in de woorden van Paus Franciscus en door mij vrij vertaald: “alleen riskeren wij het denken in illusies, maar gezamenlijk kunnen wij dromen.”

Woorden die ook voor onze context gelden. Want de komende jaren zullen wij weer moeten opbouwen. Wij moeten nog zien welke consequenties deze pandemie heeft. Hoe de kwetsbaren van de samenleving nog meer geraakt zijn. En om dat aan te kunnen is het belangrijk om samen te dromen. Generaties zijn ons voorgegaan om het leven steeds beter te maken voor wie er na hen kwamen. De jongere mensen die in de kerken komen, voelen dit aan. Generaties hebben geprobeerd om gemeenschap te vormen, de hoop levend te houden en waarden als rechtvaardigheid en vrede na te streven. En daarna is het aan de volgende generaties. De getalenteerde Amana Gorman formuleert dit treffend in haar gedicht tijdens de inauguratie: For while we have our eyes on the future, history has its eyes on us.”

Gezamenlijk dromen betekent ook een belofte met elkaar aangaan. Dat op de momenten waarop het ertoe doet, wij niet voor ‘ons eigen hachje’ kiezen, maar ons inzetten voor de droom en elkaar blijven inspireren.