Julio Oscar Caballero Moya: ‘In De Ark voel ik God. Ik voel hem de hele dag. Hij leidt me op mijn weg.’

Julio Oscar Caballero Moya (62) is koster van De Ark (Noord). Hij is geboren en getogen in Colombia. Van zijn moeder leerde hij over Jezus en ging met de familie naar de Rooms-Katholieke Kerk. Met een broer en twee vrienden ging hij in 1989 op vakantie in Nederland. Hij ontmoette zijn toekomstige vrouw Ingrid hier en bleef. De anderen gingen weer naar huis.

In Nederland werkte hij in het magazijn, werd heftruckchauffeur en ging daarna schoonmaken omdat hij dat gezelliger vond. Bij De Ark ging hij in 2009 als schoonmaker aan de slag. Toen de oude koster in 2011 met pensioen ging, werd hij de nieuwe koster. Voor die tijd ging hij iedere zondag naar de St. Nicolaaskerk vlakbij het Centraal Station. In 2010 werd hij protestants nadat hij bij ds. Annemarie van Wijngaarden van De Ark belijdeniscatechisatie volgde en belijdenis deed. Sindsdien bezocht hij De Ark.

‘In 2020, in coronatijd, ging de gemeente van De Ark samen met de Bethelkerk kerken in de Bethelkerk. Nu zijn er in De Ark veel activiteiten van de Protestantse Diaconie Amsterdam zoals luistergroepen en de In Kas budgetcursus. Verder zijn er o.a. Eigenzinnige Vieringen, een meditatiegroep en een taalcafé. Op donderdag is de Sociale Kruidenier geopend en is er een uitgiftepunt van de Voedselbank, waar wel 300 mensen op afkomen. Alles moet goed geregeld zijn, goed voorbereid worden en na afloop moet alles weer opgeruimd worden. Daar doe ik mijn best voor.
De Ark is een mooie multiculturele en bruisende plek. Het is een gezellig centrum. Ik praat met God: dat de mensen in De Ark mogen bijkomen, rust mogen vinden en dat het hen goed vergaat. In De Ark voel ik God. Ik voel hem de hele dag. Hij leidt me op mijn weg.’

Foto: Marloes van Doorn