“Kerk geen eilandje” – Alfard
  • Berichtcategorie:Archief
  • Bericht gepubliceerd op:20/02/2015
  • Laatste wijziging in bericht:23/02/2022

Wie ben je?
Ik ben Alfard Menninga. Theaterliefhebber, verhalenverteller, zeiler en sinds 18 jaar groot fan van de stad Amsterdam.

Waar werk je?
Ik werk als organisatieadviseur met specialisme jeugd voor de Protestantse Kerk Amsterdam. ‘Adviseur jeugd’ staat op mijn visitekaartje. Mijn kantoor is op de Nieuwe Keizersgracht, maar ik ben bij voorkeur te vinden in de stad: in kerken van de Protestantse Kerk Amsterdam, bij partnerorganisaties en soms ook gewoon met mijn laptop in een WiFi-rijke buurtkroeg.

Wat is je missie?
Mijn missie is in een woord samen te vatten: verbinden. In kerken wil ik mensen en generaties verbinden. Maar ik zoek ook voortdurend naar manieren om verbinding tussen kerk en stad te faciliteren. De kerk is namelijk geen eilandje, maar maakt volop deel uit van de stad. Ik geloof dat uiteindelijk alle inwoners op zoek zijn naar het Goede in de stad. Maar pas als je samenwerkt, kun je dat echt goed versterken.
Daarnaast – en dat geldt meer voor de kerken – is mijn motto: probeer niet alles te doen, maar probeer dat wat je doet zo goed mogelijk te doen. Het liefst zie ik natuurlijk alle negentien kerken van de Protestantse Kerk Amsterdam superkindvriendelijk worden, maar het moet wel passen. Als het niet bij je past: niet doen. Maar als het past: ga dan die extra mijl en zorg dat je de allerkindvriendelijkste kerk wordt.

Favoriete plek in de stad
Als zeiler hou ik van water. Ik prijs me gelukkig dat mijn kantoor vlakbij de Amstel staat en dat ik regelmatig met de pont naar Noord mag. Maar het allermooiste  plekje ontdekte ik een jaar geleden: vlak achter het Flevopark in Amsterdam Oost ligt het Nieuwe Diep. Dat is een kleine plas. Als je daar bent, voelt het alsof je helemaal buiten de stad bent. Daar ligt trouwens ook speeltuin en kinderboerderij Jeugdland, voor kinderen een echte aanrader, je kunt er zelfs hutten bouwen.

Mooiste kerk
Dat is een moeilijke. Ik hou van kerkgebouwen met een verhaal en daar heeft Amsterdam er genoeg van. De Noorderkerk die al eeuwen de wacht houdt over de Jordaan, het oude Sloterkerkje, maar bijvoorbeeld ook de Muiderkerk die na een brand opnieuw is opgetrokken en waar sinds de moord op Theo van Gogh een eerbetoon aan de vrede staat.

Tekst: Guido Attema. Beeld: Alfard Menninga