"De Opgang en de Sloterkerk bieden onderdak aan een vriendelijke en sociale gemeenschap van nieuwsgierige mensen. Zij houden van de kerk omdat ze meer willen weten en meer willen doen. Of juist het tegenovergestelde: omdat ze stil willen worden, op zoek naar wat ten diepste telt. Inspiratie is waar het om draait. Je kunt bij ons terecht om te praten en om stil te zijn, maar ook om aan de slag te gaan. Omdat je thuis bent in traditionele kerkmuziek en liturgie, of juist omdat je vernieuwend bezig wilt zijn. Wij zijn een kerk van eenheid in diversiteit, en van samen zoeken naar het goede nieuws." -  Martijn van Leerdam, predikant Osdorp -Sloten

Bezoekadres:
Tussen Meer 68 - 1069 DS Amsterdam Osdorp

tel 020 – 619 19 06

Kerkdiensten De Opgang: zondagmorgen 10.00 uur

Website:
http://www.osdorpsloten.nl/
E-mailadres:
info@osdorpsloten.nl

Predikant(en)

Ds. Martijn van Leerdam

Overige contactpersonen

Geschiedenis van Osdorp-Sloten
De Opgang is misschien wel het nieuwste kerkgebouw van Amsterdam, opgeleverd in 2010. De gemeenschap in de Opgang is in 1983 ontstaan uit een fusie met de Nederlands Hervormden van De Uitweg, een kerk die verderop aan de Tussen Meer lag. Voor de huidige Opgang stond er een oude Opgang, een naoorlogse Gereformeerde kerk.

In de nieuwe Opgang vind je een moderne kerkzaal met fraaie gekleurde ramen, en volop ruimte en licht. De sfeer is kleurrijk en intiem. Afgezien van de kerkzaal zijn er diverse andere ruimtes en een bar, die dagelijks aan diverse groepen in de stad worden verhuurd. Boven de kerk bevinden zich een kleine 80 woningen, die uitkijken over de Tussen Meer en de Osdorper Gracht.

De Sloterkerk is een pareltje van Nieuw West. Het is een schitterend dorpskerkje, gebouwd in 1860, uniek in de grote naoorlogse wijk. Vanouds huist hier de Hervormde gemeente van het katholieke dorp Sloten, dat ooit kilometers buiten de stad lag, en nu deel uitmaakt van de stad.

De huidige Sloterkerk is de vierde Sloterkerk. De eerste werd al genoemd in een oorkonde uit het jaar 1063. De tweede Sloterkerk is in 1573 door de Geuzen verwoest, en de derde Sloterkerk is door Rembrandt van Rijn vereeuwigd door diverse schetsen en tekeningen. De vrouw van de toenmalige dominee van Sloten, Sylvius, was familie van Rembrandts vrouw. Vandaag de dag vinden er in de Sloterkerk regelmatig concerten plaats, en is het een geliefde plek voor rouw- en trouwdiensten.

Waar Martijn van Leerdam blij van wordt:
“Ik ben blij als het lukt om mensen te laten lachen en aan het denken te zettenen als ik zelf word uitgedaagd om dat te doenVerder heb ik hart voor buurtwerk, diversiteit en diaconie.  “

 

Meer kerken in Nieuw-West

Sluit Menu