‘Met mijn poten in de modder’

‘Onze mensen staan echt met de poten in de modder’, hoor ik maandelijks wel ergens voorbij komen. Meestal uitgesproken door bestuurders of managers die daarmee aangeven wie het échte werk doen. In de wereld waarin ik me begeef, gaat het niet over baggeren of de plantsoenendienst, maar je inspannen voor mensen in problemen, schulden, dakloosheid en armoede.

Ik ben wel uitgekeken op deze uitdrukking. Want vaak proberen mensen ermee te zeggen dat ze op een ander niveau opereren, maar heus wel weten wat er speelt. Maar als je een dag zou meedoen met het ‘echte’ werk, zou je dit dan nog steeds omschrijven als donkere drab? Ik vroeg me af: weet ik wel wat onze medewerkers en vrijwilligers meemaken? Zo besloot ik om iedere maand een dag leeg te houden in mijn agenda en door te brengen op de Meent. Een zorgboerderij in Amstelveen en een van vele projecten van de Protestantse Diaconie Amsterdam.

Woord van de dag
Hoe ziet zo’n dag met mijn poten in de modder eruit? Vroeg in de ochtend pik ik vrijwilligers op bij station Zuid en rijden we naar de Bovenkerkerpolder. Op sommige dagen sluiten de buren van de Dorothy gemeenschap aan. Met een groep van 15 mensen starten we met koffie en het ‘woord van de dag’. Hier praten we over door en schrijven op de muur woorden in de moedertaal van degenen die aan tafel zitten. De laatste keer ging het over de naderende zomer en de koude periode die we eindelijk afsluiten. Harmattan in het West-Afrikaans; wat zich het beste laat omschrijven als koude droge wind. Dan is het tijd voor de taakverdeling: we gaan dieren verzorgen, in de tuin werken of timmeren en klussen. Een tweetal gaat aan de slag met de warme lunch.

Aandacht geven aan de grond, de geur, de wind en gedachten, even de uitzichtloosheid van het bestaan vergeten

Ik ervaar pure vreugde
Wat leren deze dagen mij door het poten van aardappels, het opruimen van schuren of het wieden van onkruid? Dat samen zwijgend je werk doen niet ongemakkelijk maar plezierig is. Met af en toe een vraag of een aanwijzing tussendoor om verder je aandacht te geven aan de grond, de geur, de wind en gedachten. Als het werk gedaan is, kijken we elkaar tevreden aan. Ik leer dat hulp vragen in deze context veel makkelijker voor me is dan op mijn werkplek. De stille mensen op het erf verrassen me met hun wijsheid. Ik ervaar pure vreugde wanneer de vrucht van onze arbeid zichtbaar wordt in de tuin. Op de Meent besef ik dat werken in de buitenlucht voor iedereen heilzaam is. Daar laat ik de beslommeringen van mijn werk en gezin los, anderen vergeten even de stress of de uitzichtloosheid van hun bestaan. To chase the devil away, zei iemand het ooit treffend. Het dagelijkse bestaan, mijn identiteit, of status zo je wil, valt helemaal weg op deze plek.

Wanneer ik bezig ben, besef ik me pas echt voor welke absurd lage prijzen vlees en groenten in de winkelschappen liggen. Er is genoeg, maar de verdeling moet echt anders. Samen verantwoordelijkheid nemen voor het land, de dieren en de planten. Je handen vuil maken en genieten van de oogst en deze eerlijk verdelen. Dit zorgt voor verbinding en voldoening. Dagen op de boerderij maken mij een dankbaar mens, omdat ik onderdeel ben van deze gemeenschap.

Vier op vrijdag 8 september samen het oogstfeest op de boerderij in Amstelveen. Er zijn verschillende workshops, activiteiten, er is (h)eerlijk eten en natuurlijk muziek. Je bent van harte welkom vanaf 15:30 tot 20:00 uur. Meld je hier aan!

Adres: Middenweg Bovenkerkerpolder 6, Amstelveen.