Nalaten: overwegingen en aandachtspunten

Wellicht vraagt u zich weleens af of alles rond uw eigen einde goed geregeld is. Bedenk dat u achterblijvers, vrienden en familie enorm helpt als uw wensen helder zijn. U kunt dat doen door er over na te denken en uw gedachten vast te leggen. Enkele praktische overwegingen en aandachtspunten. 

Testament

De verdeling van geld en andere waardevolle zaken dient u via een testament vast te leggen. Zie daarvoor het stappenplan. Maakt u geen testament dan worden uw bezittingen volgens de wet aan de familie toegewezen. Heeft u andere wensen, dan is het goed die vast te leggen. 

Schenkingen

Als u van plan bent geld of bezittingen aan een goed doel of de kerk na te laten, regelt u dat via het testament. U kunt ervoor kiezen om een vast bedrag of een vast deel te bestemmen voor dit doel. Deze schenkingen na uw overlijden worden legaten genoemd. Door het opnemen van een legaat in uw testament kunt u zelf de bestemming aangeven voor een bepaald bedrag. 

Executeur testamentair

In het testament kunt u bepalen wie de executeur testamentair is, dat is degene die de afwikkeling van de nalatenschap regelt. Heeft u een vertrouwenspersoon? Laat hem of haar dan weten hoe en waar u alles heeft vastgelegd. 

Levenstestament

Overweeg ook om eens na te denken over de mogelijkheid dat u zelf niet meer kan beslissen. Doordat uw geheugen uw in de steek laat of door andere medische malheur. Wie mag er dan bepalen wat er met uw financiën gebeurt of wie neemt dan de beslissingen over uw gezondheid en de gezondheidszorg? Dat kunt u nu al vastleggen in een levenstestament. Het kan bij de notaris worden vastgelegd, maar in tegenstelling tot een echt testament hoeft dit niet. Meer informatie vindt u op de website hetlevenstestament.nl.

rondje yvonne

Contact

Voor meer informatie of advies over nalaten aan de kerk staat Yvonne Teitsma u graag te woord. Zij is als adviseur schenken en nalaten werkzaam op het Kerkelijk Bureau van de Protestantse Kerk Amsterdam. U kunt haar bereiken via schenken@protestantsamsterdam.nl of 020 – 53 53 700