Wat kan de kerk voor u betekenen?

Bij het nadenken over uw laatste wil denkt u wellicht ook aan het vormgeving van uw afscheid en wat u daarover wilt afspreken met familie, vrienden of iemand die u hier speciaal voor vraagt. De kerk kan hierbij een rol spelen. U kunt samen met een pastor of predikant bespreken wat uw gedachten hierover zijn. Hieronder vindt u enkele suggesties en tips. 

De uitvaart

Het met elkaar delen van de ‘laatste wensen’ kan een kostbare ervaring zijn. Heel praktisch kan het nabestaanden enorm helpen als deze wensen op papier staan

Praktische keuzes

  • Wilt u gecremeerd worden of begraven?
  • Waar vindt de afscheidsviering plaats? In de kerk, de aula van de begraafplaats/crematorium of een andere locatie?
  • Hoe ziet de rolverdeling eruit? Te denken valt aan de uitvaartleider, predikant en familie.
  • Bij welke begrafenisondernemer staat u ingeschreven?

Uitvaartdienst

Bij de uitvaartdienst gaat het erom dat uw geliefden de gelegenheid krijgen op een passende manier van u afscheid te nemen. Het helpt hen als ze weten wat uw wensen zijn doordat u die heeft vastgelegd. 

U kunt daarbij denken aan:

  • Welke teksten uit de Bijbel en/of welke gedichten, uitspraken of liedteksten zijn voor u belangrijk en wilt u de nabestaanden meegeven?
  • Welke liederen en/of muziek hebben u geïnspireerd in het leven?
  • Kunt u aangeven hoe u zich de rouwplechtigheid of viering voorstelt
  • Heeft u wensen voor de laatste woorden bij het graf of bij de crematie?  

Klikt u hier voor de adressen en contactgegevens van de kerkplekken van de Protestantse Kerk Amsterdam. Ook als u niet bij een van deze kerken betrokken bent, bent u van harte welkom voor een gesprek met de predikant of pastoraal werker en voor vragen over een uitvaartdienst.  

rondje yvonne

Contact

Voor meer informatie of advies over nalaten aan de kerk staat Yvonne Teitsma u graag te woord. Zij is als adviseur schenken en nalaten werkzaam op het Kerkelijk Bureau van de Protestantse Kerk Amsterdam. U kunt haar bereiken via schenken@protestantsamsterdam.nl of 020 – 53 53 700