Na de middelbare school begon ik vol overtuiging aan een studie Nederlands aan de UvA. Toch kreeg ik op zeker moment het gevoel dat ik iets miste: de studie gaf geen antwoord op mijn levensvragen. Na anderhalf jaar kwam ik op het idee om over te stappen naar Theologie. Een wonderlijk plan – zeker als je bedenkt dat ik in mijn jeugd alleen tijdens vakanties kerken van binnen zag. Deze overstap bleek echter een schot in de roos. Niet alleen vond ik in de Bijbel een nieuw perspectief op mens en wereld, ook werd ik geraakt door het verhaal over de God die mens werd.

Misschien kwam de grootste stap wel na mijn studie. Ik besloot predikant te worden om invulling te kunnen geven aan mijn wens om de bijbelse verhalen levend te houden. In 2008 werd ik bevestigd als predikant van Vrijburg, een gemeente van Remonstranten en Vrijzinnig Protestanten en sinds september 2016 ben ik predikant van de Oudekerkgemeente.

Waar ik enthousiast van word in mijn gemeente is de prachtige liturgie waar de cantor, cantorij en organist een belangrijke rol in spelen. Wat ik van veel mensen hoor is dat ze voor de muziek naar kerkdiensten komen – en ook voor het gebouw natuurlijk. Die twee staan niet los van elkaar: steeds weer ontstaat er iets moois en unieks in het samenspel van gebouw en liturgie in de eredienst op zondagmorgen en de vesper op zondagavond. De Oude Kerk is het oudste gebouw van Amsterdam. In 1306 werd op die plaats een kapel voor scheepvaarders gebouwd die in de loop der eeuwen uitgroeide tot de huidige kerk. Amsterdam is daaromheen ontstaan. Wie in de Oude Kerk komt, betreedt dus de geboortegrond van deze stad. En menig bezoeker zal merken dat de geschiedenis voelbaar, zo niet zichtbaar is: aan de witte plekken op de pilaren in het koor waar beelden tijdens de beeldenstorm zijn afgerukt, aan de tekst op het koorhek die verwijst naar de Alteratie van Amsterdam. En natuurlijk aan de graven van bekende- en minder bekende Amsterdammers. De Oude Kerk maakt je bescheiden: wij zijn de eersten niet, en zullen ook zeker de laatsten niet zijn.

Contactgegevens
Ds. Jessa van der Vaart
jjvandervaart@xs4all.nl
tel. 06 290 78 578