Wat is preek van de leek?
Voor de Preek van de Leek worden personen gevraagd die in de samenleving van zich hebben laten horen: van theater tot politiek, van dichtkunst tot muziek. Of ze nou gelovig zijn of niet, gepreekt hebben ze nog nooit. Vanaf de kansel leiden ze een eredienst met alle liturgische handelingen die daarbij horen, van votum en groet en verkondiging en gebeden tot de zegen. Met de inbreng van hun persoonlijke ervaringen en het kiezen van een Bijbeltekst kunnen ze een stempel drukken op de dienst, maar het samen vieren in de protestantse traditie blijft centraal staan.
ans marKus
2 oktober, 17:00 Doopsgezinde Kerk Amsterdam
Ans Markus (75 jaar, geboren in Halfweg) is een van de beduidendste schilders van ons land. Grote internationale bekendheid verwierf ze met haar schilderijen van vrouwen in windsels. In coronatijd schilderde ze het doek ‘verdraagzaamheid’, met 150 portretten van jonge mensen uit allerlei culturen, sommigen met, sommigen zonder mondkapje. ‘Wat ik ermee wil uitdrukken is, dat het verschil in geloof, geaardheid en huidskleur niet mag bepalen voor wie we open staan.’ Deze boodschap zal ook in haar preek doorklinken.
wopke hoekstra
9 oktober, 17:00 Doopsgezinde Kerk Amsterdam
Wopke Hoekstra is 46 jaar oud en geboren in Bennekom. Voordat hij in 2017 minister van Financiën werd was hij partner bij adviesbureau McKinsey en bestuurslid van het CDA in Amsterdam. In 2011 kwam hij in de Eerste Kamer. Nadat hij lijsttrekker werd bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen kwam hij in het kabinet Rutte IV, waar hij minister van Buitenlandse Zaken en vicepremier is. Van huis uit ging hij naar de Doopsgezinde kerk van Zeist. Zijn moeder was Nederlands hervormd, zijn vader remonstrants. Wopke Hoekstra gaat in zijn preek in wat hij persoonlijk gelooft en welke relatie dat heeft met zijn politieke werk.