Protestantse Kerk Amsterdam present op de uitmarkt
  • Berichtcategorie:Archief
  • Bericht gepubliceerd op:26/06/2018
  • Laatste wijziging in bericht:23/02/2022

‘We horen op de Uitmarkt thuis’

Het Requiem van Mozart. Het Koper Kwintet met Mosa Brass. Het Brandenburgs Concert van J.S. Bach, gespeeld door het Strijkersensemble van het Concertgebouworkest.

Hoogstaande muziek, professioneel uitgevoerd en populair bij de liefhebber. Zo maar een greep uit het culturele aanbod voor het komend seizoen. Niet in een van de vele concert- of muziekzalen in Amsterdam, maar gewoon in een van de kerken van de Protestantse Kerk Amsterdam. Al jaren verbaasde ik me er over dat op de jaarlijkse Uitmarkt, de start van het culturele seizoen, alles en iedereen vertegenwoordigd was, behalve de kerken en pioniersplekken van de Protestantse
Kerk Amsterdam. Terwijl er zo’n enorm aanbod is, kwalitatief hoogstaand en in een ambiance die niet onder doet voor menig concertzaal.
‘Eindelijk’, zegt Gijsbert Siertsema, voorzitter van de stichting die de cantatediensten in de Westerkerk organiseert. ‘We horen op de Uitmarkt thuis. Hoewel we over publiek niet te klagen hebben, kunnen er altijd mensen bij om te genieten van het fantastische werk van Bach en andere componisten. Veel Amsterdammers weten gewoon niet dat het er is.’ Siertsema reageerde al na tien seconden nadat via de mail bekend werd gemaakt dat de Protestantse Kerk Amsterdam op de Uitmarkt zal staan. ‘Geweldig. Zoals je weet, voeren we maandelijks de mooiste cantates uit.’

Maar ook verder van het centrum vandaan zijn pareltjes verborgen. Wie weet dat er maandelijks matinee-concerten worden gegeven op zondagmiddag vanaf 15.00 uur in de prachtige monumentale Sloterkerk? Onder andere werken van Brahms, Dvorak en Bach. Regelmatig door leden van het Concertgebouworkest. Maar ook uitvoeringen van moderne minimal music, zoals van Philip Glass. Organisator Bert Stilma: ‘Dat alles voor een tientje, inclusief drankje. Iedereen is van harte welkom.’ Andere kerken en pioniersplekken reageerden al even enthousiast op de oproep hun culturele of kunstzinnige aanbod te tonen op de Uitmarkt. Van de Thomaskerk tot de Oude Kerk. Op zaterdag 25 augustus en zondag 26 augustus staat de Protestantse Kerk Amsterdam namens alle wijkkerken met een tent op het Marineterrein. Daar zal een voorproefje worden vertoond van de optredens die in onze kerken het komend seizoen in de planning staan. Ter gelegenheid van de Uitmarkt verschijnt er in augustus een extra editie van het blad Kerk in Mokum met al het culturele aanbod van de kerken en pioniersplekken. Een mooie happening dus, zo aan het eind van de zomer en het begin van het nieuwe kerkelijke én culturele seizoen.

Algemene agenda: Klik hier

Tekst: Wilfred Scholten