Ruimtezoekers blij met open gesprek

‘Wat doe je als geloven zoals vroeger niet meer gaat? Wat als je niet meer uit de voeten kan met jouw geloof maar het ook niet helemaal kwijt wil?’  (Johan de Jong, www.ruimtezoekers.nl 

Johan de Jong lanceerde in het najaar van 2023 zijn boek Ruimtezoekers: als geloven zoals vroeger niet meer gaat. Er is niet alleen een boek verschenen, hij maakte ook een podcast, cursus en er werd een symposium georganiseerd. Yvo Snoeker (student en lid van WesterVoorStudenten) en Thirza Snoek (programmamaker bij NewConnective) vertellen over hun ervaringen op het symposium. 

Thirza 
Vrijdag 10 november bezocht ik het symposium Ruimtezoekers, georganiseerd door Kerkpunt en de Theologische Universiteit Utrecht. Samen met zo’n 60 andere deelnemers luisterde ik naar het ruimte-zoeken van Johan de Jong, die zijn boek Ruimtezoekers: Als geloven zoals vroeger niet meer gaat presenteerde. Aansluitend verkende Gert-Jan Roest het concept van ruimtezoekers in de kerk. Hij wees ons op de uitdagingen die de postmoderne tijd voor de kerk met zich meebrengt. 

Yvo
‘Met grote vreugde heb ik afgelopen november het symposium ‘Ruimtezoekers’ bezocht: een interessante en leuke bijeenkomst met verschillende workshops omtrent het thema ‘ruimte’ in geloof en kerk. Ik vond het een zeer inspirerende middag. Wat mij met name raakte, was het persoonlijke verhaal van Johan de Jong, en de manier waarop hij, langs twijfels en onzekerheden, een pad heeft bewandeld waarbij belangrijke vragen over (het bestaan van) God niet met een dogmatisch ‘ja’ of ‘nee’ werden beantwoord, maar waar hij juist ruimte wist te vinden om deze vragen open te laten, en ermee in gesprek te treden.’ 

Belangrijke vragen over God werden niet met een dogmatisch ‘ja’ of ‘nee’ beantwoord, maar bleven open om erover in gesprek te gaan

Thirza 
‘Stiekem ben ik zelf ook een ruimtezoeker. Geloofsvragen en -twijfels en het kritisch nadenken over geloven en de plaats ervan in de huidige maatschappij houden mij bezig. Ik zie dat als een weg die ik afleg, met God aan mijn zijde. Ondanks die twijfels en vragen zitten mijn wortels diep in de christelijke grond, en dat heeft mij tot dusver altijd op mijn plaats gehouden. Ik ervaar dat het nadenken over en het vragen van ruimte voor twijfels en exploratie mij adem geeft; ik kan zonder veroordeling of angst onder ogen zien wat er in mij en mijn geloofsleven speelt.’ 

Ondanks die twijfels en vragen zitten mijn wortels diep in de christelijke grond, en dat heeft mij tot dusver altijd op mijn plaats gehouden

Yvo 
‘Zelf heb ik ook mijn eigen vragen en twijfels. Het bijzondere van het symposium was de manier waarop je werd uitgenodigd na te denken over manieren waarop er in zowel het eigen geloof als in de eigen gemeenschap ruimte gemaakt kan worden voor twijfel en twijfelaars. Ik denk dat dit een essentieel inzicht is voor de hedendaagse kerk: in een tijd vol onzekerheden geeft het halsstarrig vasthouden aan bepaalde denkbeelden over geloof misschien wel een gevoel van vastigheid, maar dit laat soms weinig ruimte voor jonge mensen als ikzelf om onze vragen te durven stellen en hun twijfels te delen. Ik voelde me dus zelf ook gehoord, en dit inspireert mij om vastberaden ruimte te blijven zoeken voor mijzelf en mijn medemens.’

 Thirza 
‘Aansluitend aan de twee plenaire lezingen waren er verschillende workshoprondes. Hier was ruimte voor uitwisseling, wat leidde tot wederzijdse herkenning bij veel deelnemers. Samen dachten we na over periodes waarin we meer of minder vragen hadden, en hoe we daarmee omgingen. De uitdaging die mij na deze dag bijblijft is er een voor de kerk; hoe kunnen we op een duurzame manier naar de toekomst, zonder de ruimtezoekers te verliezen?’

Dit bericht is gedeeld in onze WhatsApp tiplijn. Ontvang elke maand een artikel, uitnodiging of tip via  onze Whatsapp-Tiplijn 

 Klik hier voor meer artikelen en nieuws rondom het thema jeugd.