In het spoor van de creator-God. Over creativiteit
  • Berichtcategorie:Archief
  • Bericht gepubliceerd op:26/04/2018
  • Laatste wijziging in bericht:23/02/2022

Is ieder mens creatief? Hoe kun je die creativiteit aanwakkeren? En wat heeft God ermee te maken?

Bij Zinnig Noord verdiepen we ons met een groep in het boek The Artist’s Way van Julia Cameron. Dit boek stamt al uit de jaren ’90, maar is nog steeds onverminderd populair. Julia Cameron is ervan overtuigd dat in ieder mens een creatieve kracht schuilt, maar dat velen van ons beschroomd zijn om die kracht
te gebruiken. En dat terwijl we dan juist in het spoor zitten van de creator-God. ‘Creativiteit is God-energie die door ons heen stroomt als licht door een prisma.’ Wat houdt ons dan tegen? Allerlei blokkades, zoals mythes over wat ‘echte’ kunstenaars zijn, scherpe kritiek van anderen en ons eigen saboterende gedrag. Daaronder schuilt vaak angst. Maar angst is brandstof die je ook kunt gebruiken om aan het werk te gaan, aldus Cameron. Handelen bevrijdt. Is er een ijzeren
discipline nodig om kunstenaar te zijn? Nee, je komt verder door jezelf als kostbaar voorwerp te behandelen. ‘Als creatief wezen zul je productiever zijn als je jezelf overreedt, dan wanneer je jezelf afblaft’. Zie je innerlijke kunstenaar als een kind. Vul de bron met spelen en genieten en hij zal overstromen met kunst.

Hoe kun je de bron vullen? Volgens Cameron’s methode zijn er twee belangrijke gereedschappen. Het eerste is het elke dag schrijven van drie pagina’s in een dagboek. Het tweede betreft het houden van kunstenaarsafspraakjes, elke week, in je eentje, van de rommelmarkt tot het museum.

De ‘geblokkeerde’ kunstenaars in onze groep zijn schoon schip aan het maken. Ateliers worden langzaam opgeruimd, penselen weer ter hand genomen en liedjes geschreven. Nieuwsgierig geworden? Waarschijnlijk starten we een tweede serie over dit boek. Je kunt je vast aanmelden bij arjette@zinnignoord.nl.

Zinnig Noord – Arjette Kuipers, pionier van de Protestantse Kerk Amsterdam www.zinnignoord.nl