Stacey Krom: “Ik wil onvoorwaardelijk liefhebben”

Stacey Krom (26) groeide zonder geloofsovertuiging op in Amsterdam-Noord. Ze werd gelovig en is nu voorzitter van Taizé in Amsterdam. De gemeenschap van Taizé is een internationale christelijke oecumenische kloostergemeenschap, die haar oorsprong vindt in Taizé in Bourgondië, Frankrijk. Stacey is ook tienerwerker bij de Nassaukerk en student-trainee communicatie Jeugd bij de Protestantse Kerk Amsterdam. Ze wil een deeltijdstudie theologie (HBO) oppakken om pastoraal werker of spiritueel zorgverlener te worden: om te bouwen aan het Koninkrijk van God op aarde.

‘Ik had zin om een avondje te zingen. Dat vind ik leuk, dus bezocht ik een Taizédienst in de Nassaukerk. Heel welkom voelde ik me en ik bleef komen vanwege de liederen en de gesprekken over Bijbelteksten. De mensen daar waren zo open! In februari 2018 voelde ik een diep verlangen om volgeling van Christus te worden en die zomer ben ik gedoopt in levend water in het Twiske.  Ik voel me verbonden met Taizé. Vanaf 2016 ben ik elk jaar naar Taizé geweest. Ik sta heel erg achter het gedachtegoed van Taizé: het respecteren van de verschillen tussen mensen en het zoeken naar gemeenschappelijkheid en verzoening. Dit straal ik ook graag uit. Door liefdevol in het leven te staan, hoop ik de wereld een beetje mooier te maken.

Door liefdevol in het leven te staan, hoop ik de wereld een beetje mooier te maken

In elke ontmoeting probeer ik Agapè uit te stralen. Agapè is mijn doopnaam en het betekent Goddelijke liefde. Het lukt niet altijd: ik ben ook maar een mens. Pasen neemt een centrale plek in bij Taizé. Elke vrijdag is het Goede Vrijdag: dan wordt er gebeden rond het kruis. Elke zaterdag is het Stille Zaterdag: dan vieren we de hoop van de opstanding door brandende kaarsjes door te geven. Veel mensen vergeten dat het lijden van Christus bij het geloof van christenen hoort. Het is ook een moeilijk onderwerp. Om daar juist zo bij stil te staan, vind ik moedig en mooi.’

Dit interview verscheen eerder in de rubriek Hart & Ziel in maandblad Kerk in Mokum.

Foto: Maartje Geels