‘Muziek is voor mij een toegang tot het hogere’

Janneke Ravenek (35) is onderzoeksondersteuner bij de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. Ze groeide op in Ouderkerk aan de Amstel en bezocht in haar jeugd met haar ouders de gereformeerde kerk. Nu is ze een trouwe bezoeker van de diensten in de Oude Kerk. Ze is diaken en zingt in de Sweelinckcantorij.

Brood uit de hemel en wijn van het koninkrijk

‘In de Oude Kerk is er iedere dienst het avondmaal. Dat vind ik heel mooi. De symboliek is prachtig. De diakenen verzorgen om de beurt de viering. We hebben elk een eigen setje linnengoed dat we wassen en strijken voor gebruik. Sinds kort vieren wij het avondmaal met ouwels, die in de avondmaalswijn worden gedoopt. Ik vind het heel bijzonder om de mensen iets aan te reiken, ze aan te kijken en te zeggen: “Brood uit de hemel en wijn van het koninkrijk.”

In actie

De diaconie voert ook acties. In de voorbereidingstijd van Pasen wordt geld ingezameld voor een centrum voor autistische jongeren in Nepal. Tijdens de vastenactie van vorig jaar stuurden we geld en tenten naar de migranten in Calais. In december worden er cadeautjes rondgebracht bij prostituees in het Wallengebied en er is altijd een adventsactie: vorig jaar was dat een buurtactie in de Nieuwmarktbuurt.

Toegang tot het hogere

Sinds de zomer van 2017 zit ik bij de Sweelinckcantorij van de Oude Kerk. Ik ging niet naar de Oude Kerk maar wilde graag bij een koor, dat werd de Sweelinckcantorij. Iedere week repeteren we op woensdagavond en we zingen om de week en op hoogtijdagen in de kerkdienst. De hele Paascyclus zingen we: van Witte Donderdag tot en met eerste paasdag. Met onze pijen aan lopen we door de kerk en zingen op verschillende plekken, onder meer muziek van Sweelinck en Willem Vogel.
De muziek is voor mij een toegang tot het hogere. De klassieke liturgie zingen is heel bijzonder. De harmonie en de verschillende stemmen van de cantorij maken de muziek geweldig.’