Veertigdagentijd met kinderen
  • Berichtcategorie:Archief
  • Bericht gepubliceerd op:15/02/2018
  • Laatste wijziging in bericht:23/02/2022

Meisje met paardenbloemDe veertigdagentijd begint. Veertig dagen lang leven we naar Pasen toe. Het is een sobere tijd, voor sommigen ook met vasten en bezinning, waarin we ons als christenen bezig houden met het lijden van Christus. Hoe kunnen we kinderen betrekken bij deze periode waarin we toeleven naar Pasen? Negen ideeën op een rijtje.

1. Een kijktafel.
Een manier om de veertigdagentijd zichtbaar te maken voor kinderen is een zogeheten ‘kijktafel’. Deze maak je door een aantal, voor kinderen herkenbare, voorwerpen bij elkaar te leggen en deze te verbinden aan een Bijbeltekst. Johanna Looijen-De Rijke maakte voor de EO een aantal van deze kijktafels ter inspiratie.

2. Verschillende knutselwerkjes.
Er zijn veel leuke knutselwerkjes met de veertigdagentijd als thema. Kinderen kunnen op zo op een speelse manier kennis maken met het paasverhaal. De website Samuel Advies heeft er een aantal op een rijtje gezet, zoals een scheurkalender en een kruis op een heuveltje.

3. Een kleurplaat voor elke dag.
Naast verschillende knutselwerkjes zijn er op internet ook veel tekeningen te vinden die het paasverhaal uitbeelden. Voor kinderen die meer van kleuren dan van knutselen houden. Hier ter inspiratie een link naar vier kleurplaten, voor palmzondag, witte donderdag, goede vrijdag en paaszaterdag.

4. Een kaars branden.
Steek een kaars aan, bijvoorbeeld bij het eten, en vertel de kinderen dat de kaars licht geeft. De kaars staat symbool voor Jezus’ aanwezigheid, Hij is namelijk het Licht van de wereld (Johannes 8:12). Hier kun je ook de link leggen met de paaskaars in de kerk. Op goede vrijdag, als Jezus sterft, kun je de kaars uitblazen, als teken van Zijn dood. Op eerste paasdag gaat de kaars weer aan.

5. Brood bakken.
Samen bakken is meestal erg gezellig. Bak eens met je kind(eren) brood en geniet samen van het eten dat jullie gemaakt hebben. Vertel hierbij het verhaal van het laatste avondmaal (bijvoorbeeld uit Lukas 22:14-23). Jezus at ook brood met zijn leerlingen, de avond voordat Hij gevangen genomen werd.

6. 14-dagentijd.
Een periode van veertig dagen is voor kinderen (vaak) erg lang. Door de periode in te korten naar bijvoorbeeld veertien dagen blijft de spanning en de concentratie op peil. Op geloventhuis.nl staan diverse tips om kinderen de gehele periode te blijven betrekken.

7. 40 dagen kalender.
Al wat oudere kinderen? Tear heeft al voor het negende jaar op rij een kalender vol met overdenkingen, inzichten, weetjes en tips rondom de veertigdagentijd. Het thema van dit jaar: wortel schieten. Bestel ‘m hier.

8. Samen lezen.
Lees samen met de kinderen verhalen uit de kinderbijbel en/of een bijbels dagboek over de veertigdagentijd. Je kunt hier een vast moment per dag voor pakken, bijvoorbeeld elke dag na het avondeten. Of als dat wat te veel is, een vast moment in de week, bijvoorbeeld op de zaterdagavond. Misschien brengt het gelezen gedeelte wel een gesprek op gang over wat de veertigdagentijd betekent, en wat het betekent voor jullie nu.

9. Muziek.
Net als bij The Passion, kun je samen met je kinderen hedendaagse liedjes bedenken die misschien wel bij het paasverhaal zouden passen. Vorig jaar zong Dwight Dissels, die Jezus speelde in The Passion, bijvoorbeeld ‘Kan ik iets voor je doen’ van De Dijk. Jezus, Judas en Petrus zongen samen ‘Beter’ van BLØF. Kies mooie liedjes uit en bedenk samen wat die voor jullie (kunnen) betekenen.

Tekst: Eva Bruggeman.