Debatavond ‘Vrede voor Oekraïne?’ in De Nieuwe Kerk

Wat moet er gebeuren om de oorlog in Oekraïne te stoppen? Over die vraag willen we op maandag 3 april met elkaar in gesprek gaan in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Deelnemers zijn Katya Tolstoi (Theoloog des Vaderlands), Henk Baars (voorzitter van Kerk en Vrede), Ton van der Kroon (schrijver en publicist) en NRC-journalist Hubert Smeets, oud-correspondent in Rusland.

Aanleiding om hierover te spreken is – natuurlijk naast de gruwelijke beelden die we dagelijks zien – de indrukwekkende speech van koningin Juliana uit 1952 voor het Amerikaans Congres. In die toespraak, midden in de Koude Oorlog, spreekt de vorstin over verzoening, vrede en verbinding tussen de volken. In het eerste deel van de avond wordt deze speech nagespeeld door Paulette Smit. Journaliste Tracy Metz analyseert de speech met onder andere William A. Harris van de Roosevelt Foundation. Dit gedeelte van de avond is in het Engels. Er is een Nederlandse vertaling van de toespraak op papier beschikbaar.

Na een korte pauze gaat het programma verder met de vraag: heeft deze toespraak ons ook nu nog wat te zeggen? Zoals over de oorlog in Oekraïne? Wat kunnen wij doen? Wat kan onze rol zijn om vrede dichterbij te brengen? Bevinden we ons nu niet op een doodlopende weg? Bovengenoemde personen gaan onderling in gesprek met elkaar en met de aanwezigen in de kerk.

De avond wordt georganiseerd door de Protestantse Kerk Amsterdam (PKA), De Nieuwe Kerk , het John Adams Institute en Stichting Julius Leeft.

Het begint om 20.00 uur, de zaal is open vanaf 19.00 uur met de mogelijkheid de tentoonstelling ‘De eeuw van Juliana’ te bezoeken of elkaar te ontmoeten in het Nieuwe Café.

Entreeprijs: 5 euro (CJP/Museumkaart/stadspas gratis) en 2,50 euro extra voor de restauratie van de zuilen. Kaarten zijn te reserveren via deze link.