Willem de Zwijgerkerk: kunst van Manola Francinette Sint Jago

Elke maand vragen we een kerkplek wat er bij hen speelt. Dit keer spraken we Nelly Versteeg, pastoraal werker bij de Willem de Zwijgerkerk!

‘In de voorzaal van de Willem de Zwijgerkerk hangen op dit moment prachtige, kleurrijke kunstwerken van Manola Francinette Sint Jago. Naast tekenen en schilderen – met diverse technieken – maakt Manola Francinette ook sieraden en schreef ze gedichten en een kinderboek.

Bij de eerste aanblik van haar kunst dacht ik een reflectie te zien van de vrolijke, bonte, beweeglijke, gastvrije Arubaanse cultuur. Dat beeld kantelde toen ik op haar website las hoe haar leven ook is getekend door chronische ziekte. Met haar aandoeningen en beperkingen kost het veel moeite en energie om aan haar kunst te werken. Maar ze omschrijft zichzelf als iemand die van chronisch ziek naar chronisch creatief is gegaan.

Lijdenstijd
De lijdenstijd begint op 14 februari (Aswoensdag). Een tijd van inkeer en bezinning, bijvoorbeeld op de uitspraak van Jezus: “Wie niet zijn kruis draagt en mij op mijn weg volgt, kan niet mijn leerling zijn.”

Ontdekken wat Jezus liet zien
In de kunst van Manola Francinette Sint Jago ontdek ik wat Jezus liet zien. Hij droeg zijn kruis opdat wij óns kruis dragen. Niemand anders kan dat voor je doen. Maar er ís een weg doorheen. Door in zekere zin te sterven betreed je een nieuw leven.’

Kunstwerken in de kerk
Wil je de kunstwerken bezichtigen? De kerk is open op woensdag 10.00-12.00 uur, op donderdag van 10.30-12.00 uur en zondagochtend na de dienst van 11.00 tot 12.00 uur. Meer informatie over de kunstenares via: manolasintjago.nl

Nelly Versteeg, pastoraal werker Willem de Zwijgerkerk