Chocozoenen – blog over Keti Koti

Het is 159 jaar geleden dat de slavernij in Suriname werd afgeschaft. Maar het is nog niet zo lang terug dat het woord ‘negerzoen’ – terecht – in de ban werd gedaan. Daarom versprak ik mij tijdens een bijeenkomst van de budgetteringscursus ‘In Kas’ bij het aanbieden van deze zoetigheid. Dit tot verbazing en ongenoegen van een Surinaamse cursiste, die deze dag voor het eerst bij ons in De Ark te gast was.

Hierop begon een andere deelnemer de Nederlandse geschiedenis, met bijbehorende uitdrukkingen en tradities te verdedigen. Met het argument dat
‘nieuwkomers’ zich hadden aan te passen.

Deze conversatie was niet bepaald het soort verdiepende en persoonlijke uitwisseling dat mij bij de start van dit buurtinitiatief voor ogen stond. Gelukkig bleef er, met veel pijn en moeite, ruimte voor gesprek en zoeken naar begrip.

De butgetteringsles van 1 juli is inmiddels vervallen. Niet omdat we ermee gestopt zijn, maar omdat de meeste deelnemers die dag graag meedoen met een Keti Koti-activiteit.

Wie niet weet Keti Koti is wens ik net zo’n (geschiedenis)-lesje toe als ik kreeg, bij voorkeur gegeven door een Surinaamse dame.

Lisa van den Berg, diaconaal werker in Slotervaart