Duurzaamheid magazine ADAM

Na de verschijning van de eerste ADAM kregen we een aantal reacties op het papiersoort dat we gebruiken. Bij onze keuze voor papiersoort hebben we gezocht naar het papier dat binnen onze financiële mogelijkheden het meest duurzaam is. Tegenwoordig is het niet meer zo dat glossy papier ook direct betekent dat het niet duurzaam kan zijn. Echter, glossy papier kan nog wel deze uitstraling geven.  

Hieronder een toelichting op het papiersoort, gebruikte inkt en de folie voor verzending. 

Papier 
ADAM wordt geproduceerd op FSC-papier. FSC-papier is gemaakt van hout uit verantwoord beheerde bossen. Een boom uit een gecertificeerd bos is een hernieuwbare bron. Dit betekent dat er telkens opnieuw bomen geplant kunnen worden om tot groei te komen. Vanwege dit duurzame beleid groeien er meer bomen dan er geoogst worden. Papier kan tot wel 25 keer gerecycled worden en als grondstof worden gebruikt voor nieuwe papier. Dankzij het inzamelsysteem in Nederland behoren we tot de wereldtop als het gaat om papierrecycling. 

Inkt 
De inkt die wordt gebruikt zijn zogenoemde bio-inkten, dit is oxydatief drogende inkt.  

Folie 
Het folie dat we gebruiken om de ADAM in te versturen is 100% recyclebaar en heeft een TUV Austrial BioBased 4 sterren – certificatie. Dit betekent dat het folie meer dan 80% koolstof van hernieuwbare oorsprong bevat.   

Duurzaamheid ADAM versus Kerk in Mokum  
Naast het papiersoort zijn er uiteraard nog meer factoren van invloed op de duurzaamheid. Doordat ADAM maar vier keer paar verschijnt en Kerk in Mokum tien keer per jaar, zijn we minder kwijt aan: 

  • Papier 
  • Energie voor het drukproces  
  • Brandstof voor verzending  
     

We houden de duurzaamheidsaspecten continu in de gaten en blijven zoeken naar oplossingen om nog duurzamer te gaan werken.