‘Echte aandacht, dat is waar het grootste gebrek aan is’
  • Berichtcategorie:Archief
  • Bericht gepubliceerd op:28/04/2020
  • Laatste wijziging in bericht:23/02/2022

In de serie ‘Zinvol leven’ van de Volkskrant gaat journalist Fokke Obbema  op zoek naar het antwoord op de vraag: wat is voor u een zinvol leven? Afgelopen week interviewde hij Marleen Blootens, voormalig predikant in de Elthetokerk in Amsterdam-Oost. 

Enige aarzeling is er wel, na het interviewverzoek: ‘Een deel van de Volkskrant-lezers ziet alleen maar met grote letters ‘God’ op mijn voorhoofd staan en denkt: hopelijk hebben ze volgende week weer een relevant ­iemand.’ Zelf is ze een verklaard ­tegenstander van dat soort ‘wij/zij-denken’, de opdeling van de wereld in gelovigen en niet-gelovigen: ‘In mijn jeugd verweet ik dat mijn eigen kerk. Ik begreep niet waarom er op andersdenkenden werd neergekeken.’ In haar optiek is er vooral sprake van een gedeeld lot: ‘We zijn allemaal mensen die ervaren dat het leven prachtig kan zijn, maar ook dat het lijden en sterven met zich meebrengt. We zitten met dezelfde existentiële vragen. Ik geloof niet dat gelovigen bij God een streepje voor hebben.’

Vrolijk en goedlachs zijn woorden die bij het domineesberoep niet ­direct opkomen, maar ze passen wel bij de 37-jarige Marleen Blootens. Sinds 2018 is ze verantwoordelijk voor de protestantse kerk in de Rotterdamse wijk Overschie. Ze bewoont de pastoriewoning, samen met haar man David en hun bijna 2 jaar oude zoontje. In de woonkamer staat bij de eettafel een vrolijke trouwfoto, genomen op de Amsterdamse Dappermarkt – een kussend stel, zij traditioneel in het wit, te midden van vrouwen met hoofddoekjes die boodschappen doen.

Het volledige interview is te lezen op de website van de Volkskrant.

Beeld: Lazarus.nl