Facilitair team van De Regenboog Groep werkt in Corvershof
  • Berichtcategorie:Archief
  • Bericht gepubliceerd op:07/02/2019
  • Laatste wijziging in bericht:23/02/2022
Helena Dijk en Fipan Tilo, medewerkers van De Regenboog Groep. Foto: Marloes van Doorn

Aardige Amsterdammers
Aan een lange tafel in De Kas van de Corvershof, waar de Protestantse Diaconie Amsterdam gevestigd is, werkt een mevrouw op een laptop. Het is een statig gebouw uit de Gouden Eeuw aan de Amsterdamse Nieuwe Herengracht, waar lang ‘vrome kinderloozen’ woonden, zoals een gevelsteen aangeeft. De Kas staat op de binnenplaats. Je kunt er niet alleen achter je laptop werken, maar ook afspreken voor een overleg, koffie drinken of lunchen.
Er lopen enkele mannen en vrouwen rond om peper- en zoutstelletjes op de tafels te zetten voor de lunch die over zo’n half uurtje begint. Sommigen hebben werkkleding aan van De Regenboog Groep. ‘Aardige Amsterdammer’ staat er op hun rug te lezen.

Werkplaatsbegeleider Michiel
De lunch verzorgen – van het boodschappen doen en het bereiden ervan tot het afruimen – behoort tot de taken van de twaalf ‘sociaal kwetsbare mensen’ zoals werkplaatsbegeleider Michiel van Rooij hen noemt: mensen in sociale armoede, dak- en thuislozen, verslaafden, mensen met psychiatrische klachten of schulden.
Tegen betaling van een klein bedrag schuiven degenen die in de Corvershof werken tussen de middag bij hen aan. ‘Zo komen ze in contact met andere mensen.’ Dat geldt over en weer. De andere taken zijn schoonmaken, catering en het verzorgen van de mooie Hoftuin tussen de Amstelhoven, de naam voor de verschillende gebouwen van de Protestantse Diaconie Amsterdam tussen Weesperstraat en Hermitage.

De Regenboog Groep
Michiel van Rooij is in dienst van De Regenboog Groep die hier facilitaire diensten verleent. De Regenboog Groep is een steeds diverser opererende organisatie, verspreid door de hele stad. Zij bestaat van subsidie vanuit de Gemeente Amsterdam en uit donaties. Oorspronkelijk werkte Michiel geruime tijd in de thuiszorg, waar hij kennismaakte met mensen in sociale armoede. Het knaagde aan hem dat hij weinig voor ze kon doen en hij zocht een nieuwe uitdaging. Nu bouwt hij met de twaalf mensen (met name vrouwen zijn voor de balans welkom) stapje voor stapje aan een positieve toekomst. ‘Het is’, vertelt hij, ‘een leuke groep waarmee ook veel lol wordt gemaakt.‘

Manusje van alles
Dirk Goosen stelt zich voor als ‘een Amsterdamse gozer’. Hij is weliswaar in Hilversum geboren, maar woont al tweeëndertig jaar in Amsterdam. ‘Ik ben hier de oudste en de jongste’, zegt hij. Dat wil zeggen: met zijn 61 qua leeftijd de oudste en met de drie maanden dat hij hier werkt tegen een dagvergoeding, de kortst in dienst zijnde kracht. Hij vertelt zijn levensverhaal: in een jaar heeft hij veel vrienden verloren en tijdens een lange rouwperiode ging zijn muziek- en cd-productiebedrijf failliet. Hij kwam in een schuldsaneringstraject terecht, waar hij – vertelt hij trots – na een jaar alweer uit was, raakte verslaafd en moest diverse operaties ondergaan. In de Jellinek Kliniek kickte hij van alle middelen af. Vervolgens meldde hij zich bij De Regenboog Groep aan: ‘Als manusje van alles.’

Werkfit
Goosen: ‘Het is hier een prettige, stimulerende omgeving’. ‘Dat komt’, zegt Van Rooij, ‘omdat er geen nadruk op presteren ligt. We proberen als het lukt mensen weer terug naar werk te begeleiden.’ Goosen: ‘Dat heet werkfit. Dat klopt wel, want mijn ritme is verschoven van de nacht naar een dagritme. Ik val ’s avonds zó in slaap. Inmiddels heb ik ook mijn oude vrienden terug. Zo heb ik verschillende fasen doorgemaakt: van machteloosheid, onbeheersbaarheid, erkenning dat het niet goed gaat tot nederigheid’. Van Rooij vult aan: ‘Ja, het is nederig en dankbaar werk.’ Het straalt van iedereen af en dat is mooi.

deregenboog.org

Tekst: Els van Swol