Bijzonder concert ter gelegenheid van de heringebruikname van het Duyschot-orgel in de Westerkerk te Amsterdam
  • Berichtcategorie:Archief
  • Bericht gepubliceerd op:16/04/2020
  • Laatste wijziging in bericht:23/02/2022

Ter gelegenheid van de heringebruikname van het Duyschot-orgel organiseert cantor-organist van de Westerkerk Evan Bogerd een online concert. Dit online concert zal plaatsvinden op zaterdag 18 april om 20.00 uur.

Het Duyschot-orgel van de Westerkerk te Amsterdam, gebouwd in 1686, heeft de afgelopen maanden een intensieve grootonderhoudsbeurt ondergaan. Al voor de aanvang van de restauratie van de Westerkerk, begin 2019, zijn bijna alle 3800 orgelpijpen uit het orgel gehaald. Deze orgelpijpen zijn schoongemaakt en zo nodig verbeterd. Daarnaast is het orgel technisch minutieus gecontroleerd zodat het eeuwenoude instrument weer vele jaren vooruit kan.

Nu, ruim een jaar later, is het orgel weer in topstaat. Door de coronacrisis is het echter onmogelijk om het geplande ingebruiknameconcert doorgang te laten vinden.

Evan Bogerd, de kersverse cantor-organist van de Westerkerk, zal daarom een pre-ingebruikname concert live streamen via het YouTube kanaal van de Westerkerk. Evan benadrukt: “Het hoofdorgel van de Westerkerk laten zwijgen totdat wel een ingebruiknameconcert daadwerkelijk kan worden georganiseerd, is natuurlijk geen optie. Velen hebben immers uitgekeken naar het moment dat dit prachtige orgel weer klinkt.”

Deze live stream is vrij toegankelijk. Wel worden kijkers en luisteraars gevraagd om een donatie voor de onkosten van dit concert via de donatieknop in de YouTube beschrijving. Uw bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. Bekijk hier het online concert: