Wijzen uit het Oosten komen niet op kraambezoek
  • Berichtcategorie:Archief
  • Bericht gepubliceerd op:10/12/2020
  • Laatste wijziging in bericht:23/02/2022

Wat als Jezus was geboren tijdens de Coronapandemie? Was Hij dan wel in Bethlehem geboren? Want de Romeinse keizer had de volkstelling, waardoor Jozef en zijn hoogzwangere vrouw van Nazareth naar Bethlehem moesten reizen, vast uitgesteld om het reisverkeer in zijn rijk te beperken. Of had hij belastinginkomsten (waarvoor volkstellingen nodig waren) voorrang gegeven boven de volksgezondheid, zodat Maria en haar timmerman toch naar de stad van David waren afgereisd?

In het kerstverhaal wordt verteld dat er geen plaats voor hen was in de herberg van Bethlehem, waarschijnlijk omdat die vol zat. Zou dat met een pandemie anders zijn geweest? Nu zitten de hotels met de feestdagen ook boordevol, omdat dit de enige manier is om buitenshuis te eten met Kerst. Maar toen Jezus werd geboren was Kerst nog geen feestdag, dus grote kans dat de herberg tijdens de pandemie nog kamers over had en Jezus dus niet in een kribbe in een stal op aarde kwam, maar zijn eerste levenslicht zag in een keurig kinderbedje op een Bethlehemse hotelkamer.

Op anderhalve meter had de engel het Breaking News over de geboorte van Gods nieuwe koning aan hen verkondigd

Dan had de engel de herders in het veld dus naar de herberg moeten sturen. De herders waren natuurlijk gewoon in het veld. Ook tijdens een pandemie moesten ze immers buiten op hun schapen passen. Op anderhalve meter had de engel het Breaking News over de geboorte van Gods nieuwe koning aan hen verkondigd. En de engelenschaar had ook gewoon het ‘Ere zij God’ mogen zingen, omdat ze het buiten deden, in de oneindige kosmos waar de aerosolen niet blijven hangen. Alleen zouden de herders even hebben geaarzeld voordat ze naar het stadje gingen om te kijken naar het kind dat de wereld zo nodig had. ‘Zouden ze ons nu wel willen ontvangen? Hoeveel mensen mogen er eigenlijk op bezoek in die herberg? Hebben we mondkapjes bij ons?’ Maar ze zouden vast zijn gegaan.

De engelenschaar had ook gewoon het ‘Ere zij God’ mogen zingen, omdat ze het buiten deden waar de aerosolen niet blijven hangen

De wijzen uit het Oosten waren echter niet op kraambezoek gekomen. Ze waren wijs en begrepen dat je midden in een pandemie zo min mogelijk moest reizen. Omdat ze wel de grote, bijzondere ster van de nieuwe koning aan de hemel hadden zien stralen, was er een vuurtje van verlangen en hoop in hun hart aangestoken, waardoor ze iets moesten doen. Ze hadden hun goud, wierook en mirre als pakket laten versturen naar de nieuwe koning van de Joden. Of alles goed was aangekomen blijft natuurlijk de vraag. Of de geschenken waren bij koning Herodes terechtgekomen, die ze had opgevat als een wat laat cadeau voor zijn troonsbestijging meer dan 30 jaar eerder, of een onoplettende pakketbezorger had ze toevallig toch bij de kleine koning Jezus in Bethlehem bezorgd. In ieder geval had de pandemie ervoor gezorgd dat de kleine kinderen van Bethlehem niet door Herodes waren vermoord en dat Jezus en zijn ouders niet hadden moeten vluchten naar Egypte om daar een paar jaar in een AZC te verblijven.

Kerst gaat erover dat God ons menselijk bestaan – met alles wat daarbij hoort – heeft gedeeld

Als Jezus tijdens een pandemie was geboren, was het anders gegaan, maar ook niet weer zo anders. Hij was gewoon geboren en het had ons in onze pandemie wat extra getroost dat ook Gods Zoon de ellende en ongemakken van een pandemie had meegemaakt. Kerst vieren tijdens een pandemie zou dan helemaal niet zo vreemd voelen. Sowieso is het niet zo vreemd als je bedenkt dat Kerst gaat over God die ons menselijk bestaan met alles wat daarbij hoort — dus ook pandemieën en hun gevolgen — heeft gedeeld en bemind tot het bittere einde.

Daarom alvast een gezegend pandemie-Kerstfeest gewenst!

Geschreven door: Johan Visser, predikant van de Noorderkerk