Ideeën voor startzondag

Voor velen is de zomervakantie ten einde, september staat voor de deur. School gaat weer beginnen en op het werk wordt ook de draad weer opgepakt. Startzondag is een moment in het jaar om dit te markeren: een feestje om te vieren dat we weer bij elkaar mogen zijn. In dit artikel delen we enkele ideeën om startzondag op een jeugdige manier in te vullen.

Potluck-picnic
Verbinding en ontmoeting stimuleren is een belangrijke pijler op startzondag. Organiseer een potluck-picnic na afloop van de dienst. Iedereen neemt wat te eten en te drinken mee en speelt gezellig spelletjes met elkaar. Leg jeu-de-boule neer, speel kubb of pak gewoon een voetbal met vier pionnen. Voor de mensen die liever wat rustiger de ontmoeting opzoeken kan je gesprekskaartjes neerleggen, zoals de kletspot.

Brood bakken met kinderen voor avondmaalsviering
Er wordt regelmatig gekozen om de start van het nieuwe seizoen te markeren met het vieren van avondmaal. Een heilig moment waarbij het samen vieren van belang is. Het offer en voorbeeld dat Jezus ons geeft wordt samen in de gemeenschap gevierd. In voorbereiding op het avondmaal zou je samen met kinderen brood kunnen bakken dat de volgende dag gebruikt wordt bij het uitdelen. Een ontspannen manier om met de kinderen bezig te zijn en opnieuw het contact aan te gaan. Het zou ook een goede aanleiding kunnen zijn om met de kinderen het gesprek te openen over de betekenis van het brood.

Goed van start met de tienergroep
Momenten die belangrijk zijn in het (geloofs-)leven van jongeren zijn vaak de events, conferenties en op kamp gaan. Begin met een vliegende start voor het jeugdwerkseizoen en organiseer een overnachting in de kerk. Je kan dit gemakkelijk combineren met startzondag door het de zaterdag ervoor te organiseren. Misschien dat je iets met de tieners kan voorbereiden voor in de kerkdienst? Twee vliegen in één klap!

De mogelijkheden zijn eindeloos. Kijk een film, speel verstoppertje (in het donker), bak zelf je pizza (of bestellen). Eerder lazen we het verhaal van Caspar de Gelder uit de Noorderkerk die zelfs ging lasergamen in de kerk! Het is ook een goede gelegenheid om in gesprek te gaan met de tieners: bespreek bijvoorbeeld hoe je als groep het komende jaar met elkaar zou willen optrekken.

Een extra in de kerkdienst
Wil je iets extra’s doen in de kerkdienst waardoor startzondag anders is dan normaal? Denk dan bijvoorbeeld aan de all-time-classic preekbingo. In samenwerking met de predikant schrijf je een aantal woorden op een bingoblaadje, vervolgens kruisen de kinderen een woord af als ze dit hebben gehoord in de overweging. Wel erop letten dat alle woorden ook echt gebruikt worden.

Wil je het spetterender en moderner aanpakken? Denk dan aan een Kahoot: een digitale quiz waar iedereen via de smartphone aan mee kan doen. Laat iedereen een vakantie- of zomerfoto insturen, en raad met elkaar van wie de foto is. Wel ervoor zorgen dat je zelf niet op de foto staat 😉

Last but not least…
Heb je grootse plannen voor startzondag, maar is daar eigenlijk geen budget voor? Neem dan eens een kijkje bij het jeugdfonds van de PKA. Elke kerkplek van de PKA kan in aanmerking komen voor eenmalige financiële ondersteuning.

Heel veel succes bij het organiseren van startzondag dit jaar!